
1 din 2 | Echinocțiul de primăvară 2025

2 din 2 | Echinocțiul de primăvară 2025
Echinocțiul de primăvară 2025: Află pe ce dată are loc și ce tradiții trebuie respectate în această zi!
Echinocțiul de primăvară din 2025 va avea loc joi, 20 martie, la ora 11:01 (ora României). Acesta este un moment astronomic important, marcând trecerea oficială de la iarnă astronomică la primăvară în emisfera nordică.
Ce este echinocțiul de primăvară?
Echinocțiul reprezintă un fenomen astronomic în care durata zilei este egală cu durata nopții. Acest eveniment are loc de două ori pe an: o dată în martie, marcând debutul primăverii în emisfera nordică, și o dată în septembrie, când se face trecerea la toamnă.
De ce se schimbă data și ora echinocțiului?
Deși echinocțiul de primăvară are loc de obicei între 19 și 21 martie, ora exactă variază în funcție de mișcarea de rotație a Pământului în jurul Soarelui. Planeta noastră finalizează această rotație în 365 de zile, 5 ore și 48 de minute, ceea ce duce la mici variații de la an la an.
Echinocțiul de primăvară 2025
Citește și: De când începe să se mărească ziua: Data la care are loc Solstițiul de iarnă
Tradiții și obiceiuri legate de echinocțiul de primăvară
Echinocțiul de primăvară este un simbol puternic al reînnoirii, iar numeroase culturi și religii în lume celebrează acest moment cu diverse tradiții:
În tradiția românească, echinocțiul coincide cu sfârșitul ciclului babei Dochia, iar primăvara este anunțată de mărțișor, un simbol al regenerării.
În multe țări din Asia Centrală, Iran și Caucaz, echinocțiul este momentul celebrării Anului Nou persan, o sărbătoare plină de ritualuri de purificare.
Popoarele celtice marcau echinocțiul prin ritualuri legate de Stonehenge, considerat un loc sacru de aliniere astronomică.
În multe culturi, echinocțiul de primăvară este momentul ideal pentru curățarea locuinței și eliberarea de energiile negative acumulate în timpul iernii.
Citește și: Pe ce dată pică în 2025 Paștele și Floriile?
Ce urmează după echinocțiul de primăvară?
La câteva zile după echinocțiul de primăvară, va avea loc schimbarea orei, trecând la ora de vară. Acest lucru ne va permite să ne bucurăm mai mult de lumina naturală a zilei. De asemenea, temperaturile vor continua să crească, iar natura va înverzi complet.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.