Elena Udrea, verdict amânat la Curtea Supremă. Mesajul fostului ministru din închisoare

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute", mai are de așteptat până să afle dacă judecătorii de la Curtea Supremă îi dau câștig de cauză în ultima cale extraordinară de atac în dosarul "Gala Bute" - recursul în casație. Cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei a fost amânată din nou de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Author: Sorin Negru Monday 23 May 2022 , 14:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE. Judecătorii ÎCCJ au amânat decizia privind suspendarea executării pedepsei în Gala Bute după ce fostul ministru a apelat la o cale extraordinară de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aflată în arest la Sofia, Elena Udrea a transmis, prin intermediul avocaţilor săi, că nu vrea să fie audiată de judecătorii români, prin videoconferinţă din Bulgaria, în cadrul procesului în care încearcă printr-o cale extraordinară de atac să scape de condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul "Gala Bute".

Citeste si: Elena Udrea: „Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să ia în dezbatere, luni 23 mai, recursul în casaţie introdus de Elena Udrea, ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului "Gala Bute".

Citeste si: Ce i-a urat Adrian Alexandrov, Elenei Udrea de ziua ei. Mesajul inedit

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

Decizia de extrădare în România a Elenei Udrea, judecată pe 8 iunie

Curtea de Apel din Sofia a amânat pentru data de 8 iunie dezbaterile în procesul de extrădare a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare.

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel din Sofia, avocaţii Elenei Udrea au depus o serie de documente şi plângeri, în baza cărora apărarea argumentează că extrădarea fostului ministru nu trebuie să aibă loc, deoarece în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Avocaţii au mai invocat faptul că unul dintre judecătorii români care s-a pronunţat în cazul ei nu depusese jurământul în calitate de magistrat.

De asemenea, apărarea a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale din România, prin care a fost anulată pedeapsa primită de Elena Udrea.

"Cu toate acestea, autorităţile române fac presiuni pentru extrădarea ei, iar între timp aceasta a primit o serie de ameninţări", au mai spus avocaţii.

Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au subliniat că, în virtutea unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu sediul la Luxemburg, au obligaţia de a verifica acuzaţiile formulate de avocaţii Elenei Udrea, în virtutea dreptului la un proces echitabil.

Curtea a solicitat părţii române toate documentele legate de dosarul Elenei Udrea şi va decide pe 8 iunie dacă admite cererea de extrădare.

Elena Udrea protestează împotriva deciziei de condamnare în "Gala Bute"

Fostul ministru Elena Udrea, arestată preventiv în Bulgaria, afirmă că este arestată ilegal, de 46 de zile, „ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ”. Udrea a prezentat o serie de motive pentru care consideră că decizia magistraților nu este legală.

„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestația în anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Şova, Pop, Niţă, Valcov, Bica, etc), şi mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute.

Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestații, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicați sunt toți evident în libertate”,  a scris, duminică, pe Facebook, Elena Udrea.

Elena Udrea susține că, și dacă jucătorii „ar vrea să își justifice schimbarea de macaz prin aplicarea deciziei CJUE din 21.12.2021, tot nu ar putea deoarece această prevede că judecătorii pot să nu ţină cont de deciziile CCR, dacă “există un risc sistemic de impunitate( nepedepsire) prin prescripție”.

Care sunt argumentele invocate de Elena Udrea

„Trec peste toate argumentele constituționale prezentate de specialiști, de ce această decizie nu poate fi aplicată, şi mă rezum la analiză raportată la cazul meu. Evident că nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, când este în discuție un singur dosar în care decizia CCR mai putea fi aplicată în România în dosarul Gala Bute. Sistemic înseamnă categorii întregi de persoane sau fapte, iar despre prescripție nu poate fi vorba ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzată, peste cel puțin 4 ani. Cum au luat acești judecători o decizie atât de ilegală? Rămâne să aflăm ce s-a întâmplat de fapt pe 7 aprilie”, a mai scris Udrea.

Citește si:  Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată

Aceasta prezintă o listă de motive pentru care consideră că a fost condamnată ilegal la fond:

„a) completul de 3 judecători era nespecializat.

b) din complet a făcut parte Florentina Dragomir, care NU îndeplinea condițiile legale pentru a fi judecător, sigur… în România nu contează dacă un judecător nu a depus jurământul de credință, în schimb în Grecia şi Italia hotărârile date de F. Dragomir au fost considerate ilegale, iar cei din Bulgaria au cerut detalii despre această judecătoare la termenul trecut din Sofia.

c) am fost condamnată în apel de un complet de 5 judecători nelegal constituit. CCR a constatat prin decizia 685/2018 că cel puțin unul dintre judecători, Președintele Completului, a fost numit cu încălcarea gravă a legii, adică pus cu mâna şi nu tras aleatoriu la sorţi. Cum acesta era şi Președintele Secției Penale, adică șeful celorlalți 4, este evident că ceea ce decidea el, așa rămânea, iar el “zicea” ce era scris în plicurile galbene care ajungeau la Înalta Curte.

Citește si:  Elena Udrea face bani și din spatele gratiilor. Metoda prin care blondina își întregește averea

d) mi s-a respins în mod halucinant contestația în anulare, luându-mi-se dreptul de a fi rejudecată legal. Nu există niciun text referitor la speță mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedura penală, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care să nu fi fost încălcate”.

Udrea susține că, dacă toate acestea se întâmplă ”în cel mai vizibil şi cunoscut dosar din România “Gala Bute”, ce o fi în celelalte?”.

„Ce se întâmplă cu Justiția din România? Specialiștii în drept, procurorii şi judecătorii de bună credință, avocații şi profesioniștii adevărați din conducerea Ministerului Justiției, CSM, ICCJ, sunt mulțumiți şi liniștiți cu situația asta?”  a mai scris Udrea.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și... Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și suferință! Noroc și bunăstare vor aduce primele zile din Luna Caprei de Foc
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
spotmedia.ro
Lunile din an în care e mai mare riscul de avort Lunile din an în care e mai mare riscul de avort
b1.ro
Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când... Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când a hotărât să meargă în concediu cu un alt cuplu
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Bill Gates, făcut praf. Ce s-a aflat despre miliardar Bill Gates, făcut praf. Ce s-a aflat despre miliardar
doctorulzilei.net
Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială! Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială!
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si