Începând cu anul școlar 2023-2024, elevii din clasa a XI-a vor studia o nouă materie. Aceasta se numește „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

„Am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei 'Istoria Evreilor. Holocaustul' pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021",

a precizat ministrul Educației pe o rețea de socializare.

Ce presupune materia „Istoria evreilor. Holocaustul”?

Ligia Deca a precizat ce vor studia elevii exact, la această disciplină.

„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.

Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea", susține Ligia Deca.

Cum va fi studiată noua materie?

Disciplina va fi studiată în clasa a XI-a pentru învățământul profesional de stat cu durată de 3 ani.

Acestei discipline îi va fi alocată o oră pe săptămână.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Elevii din învățământul profesional special vor studia noua materie în clasa a XII-a.

Elevii de liceu vor studia o nouă materie începând din această toamnă. Anunțul ministrului Educației

Elevii de liceu vor studia o nouă materie începând din această toamnă. Anunțul ministrului Educației

[Sursa foto: Unsplash]

Așadar, elevii din clasa a XI-a de la filiera teoretică, profil real (specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale) vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul” tot o oră pe săptămână.

Aceleași reguli se vor aplica și pentru elevii de la filiera vocațională cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profilul sportiv, fiind incluse toate specializările.

Liceenii de la profilul pedagogic vor avea și ei această materie în program și o vor studia tot o oră pe săptămână. Același lucru se întâmplă și pentru liceenii de la filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, potrivit edupedu.ro

Legea studierii noii materii, promulgată în 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la introducerea în programa școlară a materiei „Istoria evreilor. Holocaustul” în noiembrie 2021.

În anul școlar 2022-2023, elevii din clasa a XI-a din învățământul profesional au avut 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. Numărul orelor din trunchiul comun urmează să crească la 360 de ore, începând cu anul școlar 2023-2024.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si