Endometrioza, cunoscuta si ca "boala femeii neiubite", este o afectiune ce consta in prezenta unui endometru (mucoasa ce captuseste cavitatea uterina) in afara cavitatii uterine, care poate migra la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal, intestine, vezica urinara si chiar creier.

Simptomele acestei boli sunt dureri cronice pelvine date de sindromul aderential, dureri menstruale intense,  durere in timpul contactului sexual, infertilitate,  crampe abdominale, diaree sau constipatie legate de fluxul menstrual, sange in urina sau scaun, in perioada menstruatiei.



"Etiologia acestei boli rămâne necunoscută. Cea mai acceptată teorie şi care explică o parte din localizări este fluxul menstrual retrograd care, prin trompe, migrează în cantităţi infime către cavitatea peritoneală şi se lipeşte unde poate. Localizările la distanţă, cum ar fi pulmonul sau creierul, pot fi explicate prin circulaţia limfatică. Endometrioza este una din primele trei cauze de infertilitate. Cert e că boala e strict legată şi agravată de estrogen, hormonii feminini, şi afectează una din cinci femei fertile ”, a explicat medicul primar Obstetrică-ginecologie Adina Boca pentru adevarul.ro.

Conform statisticilor, 40% dintre femeile care au aceasta boala sunt sterile. Din aceasta cauza, multe dintre ele sufera si de alte afectiuni, precum oboseala, apatie, izolare si chiar depresie. De asta i se mai spune si "boala femeii neiubite". Veste buna este ca aceasta afectiune se poate trata pe cale laparoscopica, sau tratamente medicamentoase sau naturiste. Problema este ca nu se poate vindeca complet si poate recidiva.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro

Una dintre vedetele internationale care a vorbit despre aceasta boala este Susan Sarandon. Actrita a fost diagnosticata cu endometrioza in 1983." Cand tot ceea ce stii este doar durere, nu mai stii ce este normal.
Suferinta nu trebuie sa te defineasca ca femeie. Si doar pentru ca esti barbat nu inseamna ca aceasta boala nu te afecteaza si pe tine
", a declarat actrita in 2011, in cadrul unui eveniment. Vedeta avea o menstruatie abundenta si lesina foarte des.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si