Epuizarea termică poate ucide. Avertismentul unui renumit medic român

Epuizarea termică, zilele acestea, reprezintă un risc deosebit de mare, atenționează medicul Tudor Ciuhodaru, adăugând că această condiție poate duce chiar și la deces.

Author: Alex Dumitrescu miercuri 29 iulie 2020 , 14:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Atenţie. E cod roşu de epuizare termică. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade ziua și disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar

în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopți tropicale)”, a scris Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să știți despre epuizarea termică

„Nedeclarată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces

Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile”, arată medicul.

Cum se manifestă epuizarea terhmică

Potrivit acestuia, cei mai afectați sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu probleme cardiovasculare și persoanele cu obezitate, dar și persoanele care stau la ultimul etaj al blocurilor sau care nu au aer condiționat.

Citeste si: Motivul pentru care mama unui copil, care și-a pierdut viața la Revoluție, și-a dat foc în Poiana Brașov. Ce scria în biletul de adio- kanald.ro

Citeste si: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”- wowbiz.ro

„Se manifestă prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, a scris miercuri pe Facebook medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum se tratează”

„Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci( !Nu alcool), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie(! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează sunaţi la 112.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, a mai explicat medicul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si