VIDEO EXCLUSIV Banii pentru turneul african al lui Klaus Iohannis au fost cheltuiți degeaba. Răspunsul oficial primit de la Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior

În urma publicării listei legate de costurile zborurilor președintelui Klaus Iohannis, echipa Știrilor Kanal D a încercat să descopere dacă aceste deplasări externe au avut, măcar, vreun rezultat pe plan economic, pentru țara noastră. 

De departe, cea mai populară deplasare a fost “turneul african”, adică vizita președintelui în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal din anul 2023.

Potrivit documentului oficial, această vizită a costat 3,5 milioane de lei. Această deplasare a avut loc în cadrul Strategiei Naționale pentru Africa, „România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, un document-cadru de viziune”, care avea drept scop relansarea relațiilor economice, politice și educaționale în țările vizitate de președinte.

Citește și: VIDEO "S-a plimbat mult, luxos, pe banii noștri" Elena Lasconi, atac la Klaus Iohannis după desecretizarea cheltuielilor cu zborurile fostului președinte

Din nefericire, datele oficiale arată că banii pentru turneul african al președintelui au fost cheltuiți degeaba. Într-un răspuns oficial primit de la Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, instituția aflată în subordinea guvernului care se preocupă de relații economice internaționale, aflăm că singurele mișcări au fost făcute doar spre țările în care deja existau conexiuni, precum Egipt sau Maroc.

Nicio mențiune legată de Kenya, Tanzania, Capul Verde sau Senegal.

Răspuns oficial primit de la Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), în exclusivitate pentru Știrile Kanal D:

 

“Misiunea economică în cifre:

▪390 de companii și agenți economici au participat la misiune. Această cifră include 109 companii și agenți economici străini, selectați din 23 de state și guverne membre ale OIF, dintr-un total de peste 700 de candidaturi provenite din cele 88 de state și guverne OIF.

Din partea României, 281 de companii s-au înregistrat pe platforma evenimentului.

▪Numărul total de întâlniri de afaceri B2B a fost de cca 1.000, din care cca. 880 programate pe platformă și cca 120 întâlniri informale, în timpul sesiunilor de networking. Companiile vizitatoare au raportat un număr mediu de 8 întâlniri B2B per companie, o creștere de aproape 24% față de misiunea anterioară a OIF din Liban.

▪ Dintr-un eșantion inițial de 39 de companii vizitatoare și companii românești care au împărtășit feedback-ul lor cu privire la misiune, reiese că fiecare companie a identificat în medie 4 contrapartide cu care ar putea fi dezvoltată o relație de afaceri. Estimarea acestora în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a afacerilor este foarte mare într-un orizont de timp de 12 luni, de min. 500.000 de euro per companie, cifră care va trebui validată de către OIF.

De asemenea ARICE a întreprins o serie de măsuri pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre România și statele africane, în special prin organizarea unor acțiuni concrete, având ca scop identificarea și valorificarea unor noi oportunități de colaborare și facilitarea accesului companiilor românești pe aceste piețe, inclusiv prin intermediul Birourilor de Promovare Comercial -Economică (BPCE). Câteva exemple în acest sens:

  • Organizarea de către Departamentul de Comerț Exterior (DCE) din cadrul ARICE a celei de a IV-a sesiuni a Comitetului româno-egiptean de cooperare economică (CM), lucrările fiind co-prezidate din partea română de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, iar din partea egipteană de ministrul planificării, dezvoltării economice și cooperării internaționale (București, 7-9 octombrie 2024).
    În marja CM a fost organizat un Forum de afaceri, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Municipului București, acțiune la care au participat peste o sută de companii din cele două țări.
  • Organizarea unei misiuni economice în colaborare cu Camera de Comerț Bilaterală Maroc – România, în marja Salonului Internațional de Agricultură din Maroc (21-27 aprilie 2024). Cu această ocazie, au avut loc diverse acțiuni de promovare în orașele Tanger, Meknes, Fes și Casablanca.
  • În anul 2024, ARICE a participat la o serie de acțiuni subsumate strategiei UE – Africa, destinate consolidării cooperării economice și promovării dezvoltării durabile. Printre cele mai importante acțiuni enumerăm:
  • Participarea președintelui ARICE la Conferința pentru Investiții UE-Egipt, desfășurată la Cairo, sub patronajul președintelui Egiptului și al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (28-30 iunie 2024).

În marja acestui eveniment, președintele ARICE a condus o misiune economică compusă din zece companii românești interesate de oportunitățile de investiții în Egipt. Au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului egiptean, inclusiv cu ministrul cooperării internaționale și dezvoltării și co-președinte al Comitetului româno-egiptean de cooperare economică, precum și cu mediul local de afaceri.

  • Participarea vicepreședintelui ARICE și a altor persoane din cadrul Agenției la conferințe, seminarii, evenimente subsumate “Strategiei UE-Africa”.
  • Participarea președintelui ARICE la cel de-al XIX-lea Summit al Francofoniei (Paris, 3-4 octombrie 2024). În marja evenimentului a avut loc Forumul economic – FrancoTech, care a reunit peste 1.500 de participanți din 100 de țări, precum șefi de state și guverne, delegații oficiale, companii publice și private, bănci și fonduri de investiții, universități, instituții, antreprenori și start-up-uri francofone promotoare ale unor proiecte inovative. Cu acest prilej a fost organizat un eveniment dedicat României – “Investir en Roumanie” la care au participat și delegații din spațiul francofon african.
  • Participarea vicepreședintelui ARICE, în perioada 1 – 4 decembrie 2024, la Târgul internațional de tehnică militară Egypt Defence Expo (EDEX), ocazie cu care au fost identificate noi oportunități de colaborare cu reprezentanți ai mai multor țări africane pentru producătorii din industria de profil din România. „

Concret, singurele țări vizate serios pentru dezvoltarea economică sunt Egiptul și Marocul.

Reprezentarea diplomatică a României în statele africane este extrem de redusă. Există doar câteva ambasade românești care asigură reprezentarea pentru mai multe state africane. Potrivit analiștilor, există o corelație strânsă între relațiie comerciale ale unui stat și numărul personalului diplomatic cu rol în promovarea comerțului exterior. Specialiștii susțin că fără o prezență diplomatică puternică în aceste țări, realizare unor relații comerciale este puțin probabilă. Din nefericire, vizita președintelui Klaus Iohannis nu a schimbat acest lucru în niciun fel.

Situația costurilor zborurilor speciale ale administrației prezidențiale poate fi consultată AICI:

 

 


Reporter

Și-a dorit să lucreze în televiziune încă din copilărie, iar după ce a terminat Facultatea de Jurnalism, visul i s-a împlinit. Când toată lumea îi spunea să aleagă domeniul social, că e mai ușor, e mai amuzant, e mai fancy, ea a ales să lucreze pe eveniment, domeniul care scoate la iveală latura sumbră a unor imagini aparent impecabile. Și-a dorit să fie mereu în mijlocul celor mai controversate infracțiuni și procese și să fie cea care le face cunoscute publicului larg.

Îți Recomandăm Și...