Victor Ciobotaru, de la Asociația Accept, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre campania #ProtejațiToateFamiliile, dar și despre decizia CEDO din luna mai prin care se cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

”Campania #ProtejațiToateFamiliile se aliniază temei pe care o avem anul acesta la Bucharest Pride, care aduce în prim plan familiile în diversitatea lor și iubirea care este prezentă în sânul acestor familii.

În cadrul campaniei, Asociația Accept aduce pentru prima dată în acest spot TV familii reale din România, mame alături de copiii lor lgbtq”, spune Victor Ciobotaru.

Familiile lgbt nu sunt recunoscute de către statul român

Clipul realizat în cadrul campaniei aduce în prim-plan părinții persoanelor LGBTQIA+ și spune povestea familiilor din comunitatea LGBTQIA+ care luptă pentru aceleași drepturi la fericire.

Citește și: Decizie CEDO. România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex/ „A avut loc o încălcare a Articolului 8 din Convenție”

”Ceea ce este foarte clar este că, la acest moment, familiile de același sex, atât cele care trăiesc în România, cât și cele care s-au întemeiat într-o altă țară membră a Uniunii Europene nu au absolut niciun fel de drepturi. Practic, familiile formate din persoane de același sex sunt inexistente în fața autorităților din România, în condițiile în care familiile acestea nu sunt recunoscute de către statul român, ba mai mult recunoașterea lor este interzisă explicit în Codul Civil”, spune membrul Asociației Accept.

”Ne aflăm exact în același punct în care ne aflam și acum mai bine de 20 de ani”

Din 2008 și până astăzi, au existat nu mai puțin de opt propuneri pentru adoptarea parteneriatului civil și nici una nu a avut parte de susținere din partea politicienilor români.

”Aș putea să spun că ne aflăm exact în același punct în care ne aflam și acum mai bine de 20 de ani, la momentul adoptării legislației anti-discriminare.

Însă, de la acel moment, nu a mai fost făcut absolut niciun progres în direcția alinierii legislației pentru a oferi protecție și pentru a proteja de discriminare toate familiile.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Căsătoriile între persoanele de același sex ar putea fi acceptate în România din punct de vedere al reședinței. Se pare că proiectul a fost propus în Guvern

Din anul 2008 până astăzi, au existat cred că mai bine de opt propuneri pentru adoptarea parteneriatului civil, însă niciuna dintre propunerile acestea nu au obținut susținerea din partea politicienilor pentru a oferi protecție familiilor de același sex. Deci, în continuare, România încalcă standardele de liberă circulație ai cetățenilor membri ai Uniunii Europene și, în continuare, în mod deliberat, familiile formate din persoane de același sex, neoferind nicio formă de protecție legală acestor familii”, mai spune Victor Ciobotaru.

25% dintre români susțin căsătoria între persoanele de același sex- studiu

”Pe de altă parte, din perspectiva jurispridenței internaționale și a cazurilor pe care Asociația Accept le-a câștigat de-a lungul anilor, atât la Curtea Europeană de Justiție, cât și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, vidul acesta legislativ nu mai poate fi justificat, România

trebuind să adopte o legislație prin care să ofere protecție acestor familii”, a mai declarat reprezentatul Asociației Accept.

Citește și: Trei tineri au încercat să atace mai multe persoane participante la marşul LGBT de la Viena

Cel mai recent studiu făcut de IPSOS anul acesta, cu ocazia lunii Pride, arată că 25% dintre români susțin căsătoria între persoanele de același sex în mod explicit, iar alți 26% dintre români consideră că este necesară o formă de recunoaștere legală, oricare ar fi aceasta.

Bucharest Pride 2022

Bucharest Pride 2022

[Sursa foto: Facebook - Asociația Accept]

”Vorbim despre o majoritate de 51% dintre respondenți care consideră că este necesară adoptarea unei legislații care să ofere protecție familiilor formate din persoane de același sex. Așadar, România se află acum într-un moment istoric, într-un moment în care e mai pregătită ca niciodată să facă o reformă în acest sens, iar autoritățile ar trebui să țină cont de nevoia aceasta din societate și să țină pasul cu dorința cetățenilor care conștientizează nevoia respectării drepturilor omului pentru toți cetățenii”, mai spune Victor Ciobotaru

CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Anul acesta, pe data de 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie- dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”- în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Procesul a fost intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. 

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

”Fără îndoială, hotărârea CEDO de pe 23 mai, care vine și statuează foarte clar că statul român trebuie să ofere o formă de protecție legală familiilor noastre, este o hotărâre istorică, o hotărâre care face dreptate și care, în același timp, nu a reprezentat pentru noi o surpriză pentru că jurisprudența era foarte clară deja până la momentul acestei decizii. Până pe 23 august 2023, când se împlinesc 3 luni de la momentul la care a fost comunicată hotărârea CEDO, statul român încă mai poate decide dacă va contesta această hotărâre sau nu. Noi considerăm că nu există argumente pe baza cărora o contestație ar putea fi făcută în privința acestei hotărâri. Vom vedea ce vor decide autoritățile. Însă după momentul în care hotărârea va rămâne definitivă, statul român va trebui să găsească cu celeritate formula cea mai potrivită de a pune în aplicare decizia și de a oferi drepturi și recunoaștere tuturor familiilor”, spune Ciobotaru care a fost parte din proces.

Citește și: Un scriitor renumit a decedat. Milan Kundera a lăsat în urmă multe regrete

Bucharest Pride 2022

Bucharest Pride 2022

[Sursa foto: Facebook - Asociația Accept]

Bucharest Pride- sâmbătă 29 iulie 2023

Anul trecut, la Bucharest Pride au participat peste 15.000 de persoane: ”Bucharest Pride de anul acesta aduce în prim plan familiile în diversitatea lor și iubirea care este prezentă în familiile noastre. Ceea ce sperăm este că sâmbătă, pe 29 iulie, de la ora 17.00, vom fi prezenți în număr cât mai mare pe Calea Victoriei, la ceea ce este cel mai mare eveniment pe drepturile omului din România. Anul acesta, sperăm să fim în număr și mai mare pentru a ne bucura împreună și pentru a ne arăta susținerea pentru drepturi legale pentru toate familiile.

În același timp, invităm atât pe cei care vor putea fi prezenți alături de noi, cât și pe cei care nu vor putea fi prezenți fizic să se alăture demersului nostru de a solicita protecție tuturor familiilor, semnând online petiția prezentă pe AcceptRomania.ro/petitie”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si