Teroriștii Hamas care au efectuat un atac surpriză pe data 7 octombrie asupra Israelului ar fi consumat un drog numit Captagon. Cocaina săracului, sau drogul Jihadului așa cum mai este denumită substanța interzisă a fost găsită în buzunarele teroriștilor Hamas. „S-au găsit pastile din acel narcotic în buzunarele membrilor Hamas care au fost uciși în lupte”, au declarat jurnaliștii postului israelian  Channel 12.

Cine putea folosi în trecut acest medicament?

Experții spun că cei care consumă aceste droguri sunt energici tot timpul, mai curajoși și mai rezistenți la oboseală. Președintele Asociației de Luptă Antidrog, Mihai Bogdan Curelea a explicat  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre acest medicament prescris inițial pentru tulburarea de dificit de atenție, descoperit atât la indivizii capturați, cât și pe cadavrele atacatorilor. 

”Captagon, cunoscut și sub numele său chimic fenetilină, este un stimulant sintetic și un medicament psihotrop. A fost inițial dezvoltat ca medicament pentru tratarea tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și pentru narcolepsie. Cu toate acestea, producția și utilizarea sa ca medicament s-au redus semnificativ. Captagon era numele de marcă al unui medicament psihoactiv produs în anii 1960 de compania germană Degussa Pharma Gruppe. A fost prescris în principal ca tratament pentru tulburarea de deficit de atenție, narcolepsie și ca stimulent al sistemului nervos central.

Comprimatele Captagon conțineau fenetilină, un medicament sintetic din familia fenetilaminelor căreia îi aparține și amfetamina”, spune Bogdan Curelea.

Se spune faptul că cei care consumă aceste droguri sunt energici tot timpul, mai curajoși și mai rezistenți la oboseală.

Se spune faptul că cei care consumă aceste droguri sunt energici tot timpul, mai curajoși și mai rezistenți la oboseală.

[Sursa foto: The Media Line]

Citește și: Câți ostatici deține Hamas în acest moment? Anunțul oficial al Forţelor de Apărare ale Israelului: "Lucrăm pe toate căile pentru a elibera ostaticii şi a-i aduce acasă"

Unde a fost creat ”drogul săracului” și cât costă?

De asemenea, el precizează că în anul 1986, fenetillina a fost inclusă în Lista II a Convenției Națiunilor Unite privind substanțele psihotrope din 1971, iar majoritatea țărilor au întrerupt utilizarea Captagonului. Consiliul Internațional de Control al Narcoticelor a declarat în 2011 că nicio țară nu a produs fenetilină din 2009. 

”În ultimii ani, Captagon a câștigat notorietate ca drog recreațional, în special în Orientul Mijlociu. Este adesea folosit ilegal pentru efectele sale stimulante și euforice. Unele rapoarte sugerează că Captagonul este utilizat în mod extins în Orientul Mijlociu și a fost asociat cu efecte negative asupra sănătății și cu dependența. Drogul a câștigat diverse porecle în regiune, inclusiv „drogul Jihadului”, „drogul ISIS” și „drogul săracilor”, explică Președintele Asociației de Luptă Antidrog.

Acest drog a devenit principalul business al Siriei și ar avea mici asemănări cu cocaina, însă componența nu este în totalitate aceeași.

Acest drog a devenit principalul business al Siriei și ar avea mici asemănări cu cocaina, însă componența nu este în totalitate aceeași.

[Sursa foto: Robert Lansing Institute]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citește și: Emmanuel Macron, președintele Franței, merge în Israel. Informația a fost confirmată de Palatul Elysee

Totodată, psihoterapeutul Iulian Radu sugerează faptul că acest drog a devenit principalul business al Siriei și ar avea mici asemănări cu cocaina, însă componența nu este în totalitate aceeași. În momentul de față, Captagonul nu s-ar mai fabrica de fapt, însă, posibil rețeta să fi fost descoperită și producția lui să continue la scări ceva mai mici.

În total, drogul ar fi generat în ultimii ani o afacere de 10 miliarde de dolari pe an în Orientul Mijlociu.
 

”Captagonul seamănă cu cocaina, deși nu este chiar cocaină. El a devenit principalul business al Siriei, deși ei nu recunosc asta. Drogul săracului, așa cum i se mai zice este o amfetamină care este derivată dintr-un medicament cunoscut numai de pacienții cu ADHD. Pe piață depinde cine vinde, prețul acestui drog începe de la un dolar până la 15 dolari, însă, eu din ce știu, nu se mai fabrică. Siria a detonat acel stoc, dar probabil că s-au luat după o rețetă”, a povestit Iulian Radu. 

Citește și: Ziua 17 război Israel-Hamas: Primele ciocniri în interiorul Fâșiei Gaza între israelieni și Hamas. Unde se ascund teroriștii și ce strategie au

Întrebat dacă Captagonul ar fi responsabil de cruzimile la care au fost supuși copiii, femeile, dar și bătrânii din Israel, psihoterapeutul a explicat faptul că acest drog extrem de periculos ar acționa de fapt ca un adjuvant. Mai mult, acesta ar potența sadismul teroriștilor care îl consumă.

”Produce o energie foarte, foarte mare, este ca un adjuvant să zic așa, cum beau rușii înainte vodcă pentru a le da curaj. Cruzimea aici nu ține de un act terorist, ea vine din latura lor. Acest drog, evident că exagerează liniile astea criminale, dar în niciun caz preambulul ”, a adăugat psihoterapeutul în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Iulian Radu- psiholog și psihoterapeut

Iulian Radu- psiholog și psihoterapeut

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

A fost raportat și faptul că inclusiv luptătorii ISIS consumat cantități enorme de Captagon înainte de atacurile teroriste, însă, mai apoi acest drog a fost considerat ilegal.

”Chiar și după slăbirea ISIS, distribuția acestui drog a continuat. Cu toate acestea, în cele din urmă a fost considerat ilegal datorită proprietăților sale de dependență și potențial letale în anumite doze. Cu toate acestea, producția sa persistă, în special în Orientul Mijlociu. Pe măsură ce producția oficială a încetat, unele dintre stocurile rămase au fost introduse ilegal din Europa de Est, în special din Bulgaria, către Orientul Mijlociu. În cele din urmă, noi tablete contrafăcute etichetate Captagon au fost produse în anii 1990 până la începutul anilor 2000 în Bulgaria, conform unui raport din 2018 al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri. Drogurile au fost apoi scoase ilegal din țară de rețele criminale balcanice și turcești în Peninsula Arabică”, a mai precizat Bogdan Curelea.

Pe data de 19 iunie 2021, gruparea șiită libaneză Hezbola plănuia să livreze milioane de pastile Captagon în Arabia Saudită. Pastilele au fost găsite în interiorul unui container care trebuia să plece din portul Beirut spre Jeddah. Pe 26 iunie, Direcția generală pentru controlul stupefiantelor din Arabia Saudită a dejucat o tentativă de contrabandă cu 14 milioane de tablete de amfetamină Captagon ascunse într-un transport de plăci de fier care venea din Liban. Aceasta confirmă versiunea conform căreia Hezbollahul pro-iranian produce acest drog folosind instalații de producție din Siria și Liban, informează Institutul Robert Lansing.

Interesant este faptul că, potrivit unui raport din anul 1994, membrii Hezbollah efectuau traficul de droguri cu foarte atenție. Despre aceste fapte spuneau că este "acceptabil din punct de vedere moral dacă drogurile sunt vândute necredincioșilor occidentali ca parte a unui război împotriva dușmanilor islamului", arată documentele FBI.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si