EXCLUSIV - Criză în sistemul de sănătate! Medicii amenință cu suspendarea activității, din cauza întârzierilor de luni de zile la decontarea serviciilor
Medicii din cadrul ambulatoriului de specialitate trăiesc într-o incertitudine totală din cauza întârzierilor de luni de zile a decontărilor către furnizorii de servicii de sănătate. Aceștia se gândesc să suspende serviciile în contract cu Casa de Asigurări.
Medicii din Ambulatoriul de Specialitate se tem că nu-și vor mai primi salariile. Decontările către furnizorii de servicii de sănătate în conformitate cu Contractul Cadru pentru anul 2023 întârzie de aproximativ patru luni de zile.
De când au loc întârzierile decontărilor?
Mai mult decât atât, decontările sunt și incomplete. ”Ca urmare a întârzierilor repetate, pentru a patra luna în cursul anului 2023, a decontărilor către furnizorii de servicii de sănătate în conformitate cu Contractul Cadru pentru anul 2023, decontărilor fiind nu numai întârziate, ci și incomplete (aproximativ 52%) din valorile aferente lunii
octombrie care trebuiau decontate cel târziu la 20 noiembrie, în condițiile unei totale incertitudini în ceea ce privește decontarea lunii noiembrie, Asociație Profesională a Medicilor de Ambulator recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate aflați în contract cu C.N.A.S. suspendarea acordării serviciilor medicale în contract cu CNAS până la achitarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de statul roman prin intermediul CNAS”, se arată în comunicatul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA).
Doctorul Cosmin Alexandrescu, președinte APMA a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre întreaga situație incertă din acest moment.
”Întârzierile au început în luna august, când trebuiau achitate serviciile efectuate în luna iulie. În loc să se plătească până la 20 ale lunii conform contractului cadru banii au intrat la începutul lunii septembrie. În luna septembrie trebuiau să intre banii pe august, care au intrat în unele județe parțial, în alte județe deloc până în 20 și s-au plătit la aproape de jumătatea lunii octombrie.
Banii pe septembrie care trebuiau plătiți în octombrie au venit relativ la timp, banii pe octombrie care trebuiau plătiți în noiembrie s-au plătit în proporție variabilă între 52- 60%, în funcție de județ și atât. Deci nu s-a achitat în luna octombrie în totalitate, iar despre decembrie nu știm nimic, dacă și când se vor achita. De la buget nu mai există bani pentru Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate, nu s-a făcut rectificare bugetară și s-au virat cu țârâita din fondul de rezervă al Guvernului diverse sume, dar în final pentru Ambulatoriu, medicii de familie, adică pentru furnizori nu
a prea ajuns nimic”, a spus doctorul.
De asemenea, acesta a declarat că nimeni nu știe în acest moment cum se va termina anul în aceste condiții. Tot Cosmin Alexandrescu a explicat că medicii de familie sunt puțin mai liniștiți în aceste momente, deoarece ei din luna iunie încoace au luat ceva mai mulți bani și s-ar putea să mai aibă mici rezerve pe care să le fi acumulat.
”În privința salariilor a existat o oarecare discriminare să spunem așa. Din ce s-a plătit către spitale, cam tot în aceeași proporție de 50-60% s-au plătit salariile pentru personalul angajat în spital, deci ei și-au luat salariile, nu s-au plătit celelalte cheltuieli ale spitalelor. În ceea ce privește restul furnizorilor, și aici mă refer la ambulatoriul de specialitate, medicină de familie, farmacii, acei bani nu reprezintă salariul medicului, reprezintă venitul cabinetului.
Din acel venit se plătește și salariu pentru medici, asistenți, femei de serviciu și utilități, și impozite, rate, absolut tot. Deci noi nu am primit banii. Există o diferență între medicina de familie și ambulatoriul de specialitate. În cazul medicinei de specialitate anul trecut s-a mărit valoarea punctului practic s-a dublat. La ambulatoriul de specialitate nu s-a făcut acest lucru. În cazul medicilor specialiști, mulți sunt deja cu întârzieri de plată, la salarii, la impozite și nu avem nicio perspectivă, niciun fel de predictibilitate, nimic”, a
mai precizat Cosmin Alexandrescu.
Deși au existat discuții cu Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanțe este cel care virează banii. Dacă situația nu se va rezolva în scurt timp, medicii iau în considerare suspendarea activității.
”Noi am discutat cu membrii din asociația noastră, de mai mult timp avem discuții și una dintre alternativele luate în considerare este suspendarea serviciilor în contract cu Casa. Adică medicii vor fi în cabinete, vor acorda consultații, vor face urgențele, dar nu vor mai emite nimic în contract cu Casa, adică rețete, concedii, trimiteri și așa mai departe pentru că noi trebuie să supraviețuim cumva, ori nimeni nu spune nimic. Nu știm când vor fi bani, este o totală incertitudine și opacitate! Cu Casa de Asigurări am discutat, și-a arătat bunăvoința, dar banii nu sunt undeva în trezoreria Casei Naționale, sunt la Ministerul de Finanțe”, a mai spus în cele din urmă președinte APMA.