O echipă de tineri de la Universitatea de Medicina și Farmacie din Iaşi au realizat o inimă care ar putea rezista 100 de ani. Cu acest prototip, studenții au ajuns în finala unei competiții studențești mondiale, unde participă în total 8 echipe din toată țara.

Inima poate fi pusă și la copii

Robert Gatman, student în anul al doilea la Bioinginerie a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre proiectul lor.

Citește și: EXCLUSIV: Olimpicul care a fost invitat la Ambasada Statelor Unite pentru o dezbatere/ Robert Grigore: ”Școala este mai mult un joc de memorie”

Robert Gatman - student

Robert Gatman - student

[Sursa foto: Robert Gatman - Facebook]

E important de precizat că inima artificială ce o proiectăm este o alternativă a transplantul cardiac. Ideea aparține domnului Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei și constă în utilizarea sistemului Maglev, care nu se uzează, prin urmare poate rezista până la 100 de ani, dacă nu mai mult. Mecanismul intern, se bazează pe levitație magnetică, care este pus în mișcare de o componentă electronică care se implantează subcutanat (sub piele), ceea ce înseamnă că bateriile vor fi ușor de schimbat”, a spus tânărul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Întrebat cine poate primi această inimă, studentul a spus că aceasta poate fi pusă și la copii.

Citește și: EXCLUSIV: Învățătoarea care a făcut bibliotecă dintr-un autobuz vechi/ Mona Vlai: ”Dragostea pentru cărți se educă”

Inima artificiala poate fi proiectată pentru a putea fi pusă și la copii. Finala competiție va avea loc în octombrie 2023 în Dalas, SUA ”, a mai precizat Robert Gatman.

Mai mult, studentul a povestit că și el are o valvă mecanică în el, ceea ce reprezintă o motivație pentru el să ajute și alte persoane cu boli cardio vasculare.

Inima va fi din titan, partea implantabilă, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Aceasta va fi alimentată wireless, iar pompa funcţionează continuu. Inima are o durabilitate de peste 100 de ani, spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de 6 luni. Concursul se va desfășura în luna octombrie în Texas și va aduna 8 echipe de studenți de pe 4 continente. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si