Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente date. Rata anuală a inflației a ajuns la 6.7%, față de 8% cât a fost în octombrie 2023. Totodată, prețul alimentelor de bază a scăzut chiar și cu 25% față de același interval al anului trecut.

În prag de sărbători, românii au motive de bucurie, spun economiștii. Scăderile de prețuri, dar și scăderea inflației pot fi motive de bucurie, cel puțin pentru moment, mărturisește analistul economic Aurelian Dochia.

În timp ce legumele, pâine și carnea s-au scumpit, alte produse alimentare s-au ieftinit. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la alimentele de bază precum: zahăr, făină, lapte sau ulei.

Lista alimentelor care s-au ieftinit față de anul trecut

Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, unele dintre cele mai importante alimente de bază au înregistrat scăderi de preț în noiembrie 2023, față de același interval al anului trecut.

Citește și: Guvernul majorează salariile baronilor locali- primari, viceprimari, șefi de consilii județene. Ministrul de Finanțe, anunț de ultim moment

Cele mai mari ieftiniri au fost înregistrare la ulei (27%), făină (25%), mălai (19%), lapte (3,5%), zahăr (4,4%). Mai mult decât atât, în noiembrie 2023, alimentele s-au ieftinit cu -0,16% față de luna octombrie 2023, însă rămân totuși cu +5.5% mai mari față de începutul anului.

Alimentele care s-au scumpit de la începutul anului sunt: legumele (8%), carnea (6%) și pâinea (3%), dar și brânza de oaie, carnea de porc, peștele și cartofii. Întreagă listă a prețurilor de la INS poate fi consultată aici! 

Ce spun economiștii despre scăderea prețurilor

Scăderea prețurilor este adesea un motiv de bucurie pentru români, însă am vrut să știm cu exactitate dacă există și riscul ca ele să crească de anul viitor și să aflăm ce spun economiștii despre noile scăderi.

Analistul economic Aurelian Dochia a discutat în exclusivitate cu Știrilekanald.ro și ne-a explicat cum au avut loc aceste scăderi de prețuri.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

Citește și: Motivul halucinant pentru care un vasluian a cerut ajutorul de înmormântare în avans! Cine este bărbatul și câți bani ar fi trebuit să primească

Totodată, el ne-a spus și cum vede scăderea inflației și ce crede că se va întâmpla, până la urmă, cu economia din România. În ceea ce privește alimentele care s-au ieftinit, acesta atrage atenția asupra faptului că multe dintre produse au fost influențate și de scăderea prețului la combustibil, el fiind esențial în producție.

„A scăzut prețul la gaze naturale, la petrol și atunci față de 2022, când am înregistrat niște maxime ale acestor prețuri, în iunie 2022 a fost nu numai prețul la petrol, dar și cel la benzină era trecut de 9 lei/ litru și față de situația de acum evident că este un progres mare care se vede și în acest indice al inflației.

Evident că este bine că se observă această temperare a creșterii prețurilor. Asta nu înseamnă că vom avea prețurile de acum 3-4 ani la produse. Nu o să ajungă pâinea să mai coste ca acum patru ani sau laptele sau uleiul, însă cel puțin sperăm că nu o să mai crească prețurile și asta este o veste bună, mai ales pentru familiile cu venituri fixe, care în ultimul an nu au avut parte de majorări.

Remarcabil este faptul că statisticile privind salariile arată că ele au crescut chiar și peste nivelul inflației, deci în realitate puterea de cumpărare a crescut chiar și în perioada aceasta mai tulbure cu inflație ridicată”, a explicat Aurelian Dochia, pentru Știrilekanald.ro.

Ce s-ar putea întâmpla cu prețurile din ianuarie 2024

Un motiv de îngrijorare în rândul românilor este și o eventuală creștere a prețurilor în 2024 așa că analistul economic Aurelian Dochia a venit cu mai multe lămuriri. Acesta spune că nu ar trebui să existe astfel de neliniști, prețurile mari din 2022 fiind cauzate și de panica ce s-a instalat la acel moment în rândul populației și tarifele mari la carburanți.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, noi dezvăluiri despre aventurile extraconjugale ale fostei soții! Dovezile care susțin infidelitatea Larisei Uță: „După ce am confruntat-o, ea a recunoscut”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

„Nu cred că sunt motive pentru care în ianuarie sau în februarie să crească prețurile. Prețurile din 2022 cu care ne comparăm acum și față de care avem niște scăderi importante

Cred că la prețurile din 2022, cu care ne comparăm acum și față de care avem niște scăderi importante, acolo a fost o anomalie. Anul 2022 a fost unul cu mai multe pusee de panică în legătură cu evoluția prețurilor care au prins foarte mult prețurile la produse de bază.

În unele țări chiar s-au luat măsuri de restrângere a exporturilor, de control al importurilor și prețurilor. Momentul acela a fost un moment de panică și nu era legat neapărat de condițiile cererii și ofertei. Nu a fost un an agricol deosebit de rău care să justifice creșterile.

Consumul nu putea să crească atât de brusc la nivel global, dar a fost un moment de panică. Unul din acele momente de panică în care oamenii se duc la magazine ca să cumpere mult mai mult ca de obicei și să își facă provizii”, a mai precizat el, în exclusivitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si