Radu Păltineanu este un adevărat exemplu de curaj. După ce și-a terminat studiile la Facultatea de Inginerie la Universitatea din Montreal, Canada și-a vândut toate lucrurile din garsonieră și a decis să plece cu doar 900 de dolari canadieni în aventura care avea să-i schimbe viața. Destinația a fost Alaska, această călătorie fiind realizată pe durata a trei ani cu un strict necesar.

Cum a decis Radu Păltineanu să plăce în călătorie pe bicicletă?

Radu Păltineanu a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre peripețiile din călătoriile sale, despre momentele în care a simțit frică, dar și despre viitoarele aventuri pe care le-a planificat.

Citește și: Olimpic internațional la chimie rămas în România pentru a face cercetare: ”Oriunde se poate face treabă foarte bine dacă există dorință și pasiune”

”Dorința de a pedala a pornit cel mai probabil din copilărie, atunci când, de mână cu bunicul mergeam în drumeții prin împrejurimile Pietrei, fie după plante medicinale, ciuperci sau pur și simplu în scurte explorări. Aceste plimbări prin natură mi-au deschis apetitul de a explora, m-au făcut curios să descopăr ce se află mai departe, dincolo de zările văzute. La 10 ani luam trenul singur de la Piatra Neamț la Bacău, spre Bicaz, iar la 13 ani am plecat în prima mea aventură ciclistă, la Costișa, unde mama mea lucra ca medic la dispensarul din localitate. Cel mai probabil aceste escapade mi-au deschis ochii și mi-au creat apetitul de a explora lumea prin mijloace nemotorizate.

Spre deosebire de mașină, unde ești închis într-o colivie și poate vezi ceva în punctul de plecare A și ceva în punctul de vedere B, nu apuci la viteza aia să vezi și să simți nimic”, a spus exploratorul.

Radu Păltineanu - explorator

Radu Păltineanu - explorator

[Sursa foto: Radu Păltineanu - Facebook]

”Bicicleta te expune și-ți revelează tot, nu doar punctul A și punctul B, ci și tot ce se află între aceste două puncte.

Auzi ciripitul păsărilor, susurul pârâului, te plouă, te ninge. Ești acolo, prezent, expus. Înveți și simți mult mai mult decât atunci când te-ar duce o mașină. De asta, am decis să plec în pustiul Alaskăi cu o bicicletă dotată cu patru cobori, un cort, un sac de dormit și 900 de dolari în buzunar ți să încep traversarea Americilor din Alaska în Patagonia pedalând”,  a adăugat Radu Păltineanu.

Până acum, românul are peste 50.000 de kilometri parcurși pe bicicletă, pe jos și în caiac-canoe, dar majoritatea sunt parcurși cu bicicleta/tricicleta.

Radu Păltineanu a doborât un record național și a devenit Aventurierul European al anului 2018

”În 2015 și 2018 am realizat solo un traseu de 34.554 de kilometri din Alaska în Patagonia. A fost o aventură în premieră națională, devenind astfel primul român care a traversat cele două Americi pe o bicicletă, aventură pentru care am luat și premiul Aventurierul European al anului 2018. A urmat apoi Noua Zeelandă și Australia, de data aceasta împreună cu partenera mea de viață, Irina Repede. În Noua Zeelandă am parcurs peste 3300 de kilometri, dintre care 1700 de kilometri la pas prin Insula de Nord. Între 2021 și anul acesta în februarie am traversat Australia pe două triciclete înclinate pe un traseu sălbatic, inedit, de 11.238 de kilometri prin inima Australiei. Am străbătut și alte distanțe pe bicicletă în Europa, dar cele amintite mai sus sunt impresionante”,

a explicat aventurierul.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: Un cuplu de români a întâlnit cel mai în vârstă artist de tatuaje din lume/ Roberto Toma: ”Obișnuia să tatueze războinicii dintr-un grup numit 'vânători de capete'

Radu Păltineanu - explorator

Radu Păltineanu - explorator

[Sursa foto: Radu Păltineanu - Facebook]

Având în vedere distanțele lungi parcurse de Radu Păltineanu, inevitabil au fost momente când acesta a simțit frica, fie a avut parte de întâmplări neobișnuite, însă, cu toate astea, nu a vrut să renunțe nicio clipă. Acesta a fost jefuit în sudul Mexicului, iar în Guyana Franceză niște puști i-au pus puștile la cap. De asemenea, pe traseu un motociclist a intrat în el, strada fiind mai tot timpul pustie, iar mai apoi a aflat că bărbatul acela era orb.

Momente dificile și întâmplări din timpul călătoriilor lui Radu

”Momentul în care am fost prins într-o furtună de zăpadă cu trăsnete la peste 6000 de metri altitudine. Încercam să fac o ascensiune pe vulcanul Parinacota, situat la granița dintre Chile și Argentina și mă aflam pe un versant golaș, cu un piolet în mână, foarte aproape de vârf, când, de nicăieri, a început să ningă violent și să trăsnească la doi pași de mine. Mi-am luat inima în dinți și am început să cobor. Până la urmă furtuna s-a domolit și totul a fost ok. O altă situație în care am simțit frică a fost atunci când într-un cartier rău famat din Ciudad de Panama mi-a ieșit în față un tip cu un cuțit în mână și mi-a furat codul în care aveam toate hainele de schimb. Totuși am scăpat nevătămat și după o noapte dormită pe podeaua secției de poliție mi-am continuat drumul nestingherit”,  a povestit Radu Păltineanu.

Citește și: EXCLUSIV: Viața în Ineleț, cătunul unde se ajunge cu scara/ Andreia Chiperi: ”Este un loc în care liniștea te sperie”

Radu Păltineanu  a fost jefuit în sudul Mexicului, iar în Guyana Franceză niște puști i-au pus puștile la cap.

Radu Păltineanu a fost jefuit în sudul Mexicului, iar în Guyana Franceză niște puști i-au pus puștile la cap.

[Sursa foto: Radu Păltineanu - Facebook]

Una dintre aventurile sale a fost atunci când a fost luat cu elicopterul de niște columbieni, gratis.

”Pe când traversam Americile, m-am abătut la un moment dat de la traseul meu spre sud să explorez ruinele maiașe de la El Mirador, un loc fabulos, situat la câteva zile de mers pe jos prin junglă. Nu există șosea de acces. Nu aveam rucsac la mine, așa că am fost nevoit să mă bag acolo cu tot cu bicicletă de care aveam atârnați coburii în care țineam tot echipamentul și merindele. Am ajuns la ruine după vreo 2 zile iar la plecare am fost luat cu elicopterul de niște columbieni. După ce le-am povestit puțin despre aventura mea, pur și simplu i-am întrebat dacă mă pot lua înapoi cu tot cu bicicletă. Șim-au luat, spre surprinderea celorlalți aventurieri care erau acolo în tabăra de la El Mirador. Genul acesta de aventuri reprezintă sarea și piperul unei astfel de aventuri”,  a explicat Radu.

Radu și partenera sa au în plan traversarea a 10 insule sălbatice de pe Terra 

”O altă întâmplare picantă a fost atunci când am cerut poliției dintr-o micuță localitate din Mexic să înnoptez la ei și mi-au oferit o celulă de închisoare. Nu puteam campa oriunde în Mexic din motive de siguranță. Mi-am pus sacul de dormit și am petrecut la ei 2 nopți. A fost cel mai sigur loc din Mexic”, a mai spus românul.

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea. „Trădarea de la un frate nu se uită ușor. Mi-a luat absolut toată viața mea de artist.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului- radioimpuls.ro

Citește și: EXCLUSIV: O familie s-a întors din Italia după 15 ani pentru a crea o afacere unică în Apuseni/ Alin Mușat: ”Nu m-aș mai întoarce pentru că nu poți să pleci din Rai”

Acum, Radu împreună cu partenera sa plănuiesc un alt proiect care le va lua în jur de 3 ani. Aceștia au în plan traversarea a 10 insule sălbatice de pe Terra. Printre acestea se numără Tasmania, Noua Guinee, Noua Caledonie, Borneo, Madagascar, Insula Mare a Țării de Foc, Islanda, Groenlanda, Insula Baffin și Insula Vancouver.

Radu împreună cu partenera sa plănuiesc un alt proiect care le va lua în jur de 3 ani.

Radu împreună cu partenera sa plănuiesc un alt proiect care le va lua în jur de 3 ani.

[Sursa foto: Radu Păltineanu - Facebook]

”Cu busola și cu harta în mână ne vom face drum pe acolo unde el nu există. Fiecare traversare poate dura până la 3 luni și este o provocare enormă. Este un proiect în premieră mondială. Nimeni nu a mai traversat aceste 10 insule într-un proiect unitar. Prin acest proiect ne dorim să explorăm și să documentăm ultimele zone rămase cu adevărat sălbatice pe Terra. Mă refer acolo unde nu există șosele, linii de înaltă tensiune, infrastructură, populație. Acelea sunt ultimele sălbăticii pe care îmi doresc împreună cu Irina să le explorez fiindcă, cel mai probabil, în câteva generații ele nu vor mai exista”,  a concluzionat Radu Păltineanu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si