Un nou Centru Cultural Român îi unește pe cei care și-au lăsat în urmă țara natală și s-au mutat în Maroc. Aici vor avea loc diverse activități, evenimente care le vor aduce românilor aminte de identitatea lor.

Cât de necesar era un astfel de centru la Rabat?

Cătălina Bogoi, președinta Asociației Marocano-Române de Parteneriat a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre noul centru, dar și despre implicarea în activitățile din Maroc.

Citește și: Jucăriile care valorează o avere! O femeie a dat lovitura după ce a cumpărat doi ursuleți de pluș dintr-un târg. „Am avut un sentiment instinctiv”

”Considerată la momentul creării ca fiind organizația română din Diaspora cu cea mai tânără conducere, AMRP a fost înființată în urmă cu 7 ani dintr-o reală nevoie identitară și comunitară pe care am identificat-o, fiind singurul organism de acest tip recunoscut oficial atât în Maroc cât și în România. Cu ambiție și multă implicare, în cadrul AMRP am organizat mai bine de 50 de evenimente, înființând proiecte pionier menite să aducă în prim plan cultura română și elementele identitare ale acesteia”, a spus Cătălina Bogoi.

Cătălina Bogoi- președinta Asociației Marocano-Române

Cătălina Bogoi- președinta Asociației Marocano-Române

[Sursa foto: Cătălina Bogoi - Facebook]

”Astfel, Ziua Iei sărbătorită pentru prima oara în Maroc în 2018, un concept ambițios derulat de-a lungul a 5 zile ce s-a finalizat cu o mare festivitate pentru întreaga comunitate românească, data de 25 iunie fiind de atunci sărbătorită prin evenimente marcante în fiecare an, Școala Românească de Weekend de la Rabat- proiect care include și două

mari evenimente anuale, de 1 iunie și de Sărbătorile de iarnă, Ziua României- concept desfășurat în jurul unei paralele între caftanul marocan și portul românesc, iar de aproape un an, pe 1 Decembrie 2022 a luat ființă Centrul Cultural Român din Maroc, proiect desfășurat cu sprijinul esențial al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Ambasadei României la Rabat”,  a mai adăugat președinta Asociației Marocano-Române.

Ce pot face românii la Centrul Cultural Român de la Rabat?

Românii sunt fericiți de noua realizare, mai ales că acolo pot face schimburi de experiență, pot lega prietenii și petrece timp în preajma unor persoane cu concepții similare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV- Prima zi de școală 2023. Psiholog: ”Este foarte important ca părintele să nu uite că școlarul lui este, în primul rând, copilul lui”

Ziua Internațională a Copilului este marcată anual pentru copii români din Maroc prin evenimente culturale și educative.

Ziua Internațională a Copilului este marcată anual pentru copii români din Maroc prin evenimente culturale și educative.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Centrul Cultural Român din Maroc este o realizare extraordinară pentru românii din această zonă geografică, Maroc, Maghreb, Africa de Nord. Datorită parteneriatului durabil pe care îl avem cu autoritățile românești prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, având sprijinul constant al Ambasadei României la Rabat, am reușit să conturăm acest proiect ambițios încă din 2022. Centrul Cultural Român din Maroc a fost inaugurat chiar pe 1 Decembrie 2022, iar de curând, tot cu sprijinul DRP, am deschis un nou spațiu, chiar în inima capitalei marocane”,  a precizat Cătălina Bogoi.

Centrul Cultural Român din Maroc a fost inaugurat pe 1 Decembrie 2022.

Centrul Cultural Român din Maroc a fost inaugurat pe 1 Decembrie 2022.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

”La sediul Centrului Cultural Român din Maroc vom desfășura o serie de evenimente ce au ca scop promovarea culturii române. Vor fi organizate expoziții, prezentări, dar și cursuri de limba română, Școala Românească de Weekend urmând să își continue activitatea tot în acest spațiu. Totodată, porțile Centrului sunt larg deschise atât pentru diaspora, dar și pentru iubitorii României și viitorii studenți marocani din România, care vor putea beneficia de toate activitățile centrului. Avem toată infrastructura necesară pentru a găzdui activități variate și extrem de utile pentru imaginea României și cultura română”,  spune președinta Asociației.

La sediul Centrului Cultural Român din Maroc se vor desfășura o serie de evenimente ce au ca scop promovarea culturii române.

La sediul Centrului Cultural Român din Maroc se vor desfășura o serie de evenimente ce au ca scop promovarea culturii române.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Ziua Internațională a Copilului este marcată anual pentru copii români din Maroc prin evenimente culturale și educative în ultimii ani alături de Ambasada României la Rabat. Creionăm concepte destinate femeilor, 8 Martie fiind și o dată simbol pentru noi, primul eveniment pluri-cultural AMRP fiind organizat în 2017. Partea de tradiție și folclor a fost o constantă în obiectivele noastre adresate comunității, astfel că am încercat întotdeauna să aducem în prim plan spiritul de petrecere autentic prin cântec și prezența artistică românească. De la cei mai mici, elevi ai Școlii Românești de Weekend de la Rabat, până la iubitorii de artă și de tradiție, AMRP a evoluat în timp, membrii reprezentând astăzi nu doar un club social, dar și motorul care contribuie la promovarea și afirmarea identității culturale românești în Maroc”, a explicat Cătălina Bogoi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si