Toamna, cand temperaturile scad, apare curba de ouat in gospodarii. Asa isi explica Ministrul Agriculturii faptul ca un ou a ajuns sa coste un leu. Petre Daea a cerut o ancheta pentru a afla de ce s-au scumpit atat de mult produsele alimentare, mai ales ouale, dar cateva explicatii a gasit si singur.
Daea a sustinut ca un ou iese pe poarta fabricii la pretul de 0,36 lei si ajunge pe piata la un leu.
”La aceasta data, toamna, de regula, cand temperaturile scad, apare curba de ouat in gospodarii. Asadar, are loc si scaderea numarului de oua”, a declarat Daea, citat de Adevarul.
Ministrul a precizat ca asteapta explicatiile Consiliului Concurentei privind cresterea preturilor unor alimente, in special carne si oua.
Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, are o alta explicatie pentru scumpirea oualor: nu sunt puicute!
”Europa fiind o piata unica, scazand numarul de oua, s-a bulversat toata piata. in momentul in care e criza pe piata europeana, ce vrei sa faca Romania? Ca Romania e mica in toata batalia asta. Nu sunt oua la nivel de Europa! Nu sunt gaini si nu sunt oua”, a declarat Van, citat de profit.ro.
Acesta crede, insa, ca pana in martie pretul va scadea: “Daca in Europa s-au scos niste gaini din productie din cauza Fipronilului, au bagat puicute la crestere, si alea cresc in 5-6 luni. Asta e, n-ai ce sa faci! Pana nu cresc gainile alea sa-nceapa sa oua, n-ai oua!”.