Facturile la alectricitate ar putea creste cu 30-40% in aceasta iarna, dupa ce pretul energiei a explodat pe bursa de profil, potrivit unei analize realizate de Libertatea.

Facturile la electricitate s-ar putea majora cu 30-40% la finalul anului

Author: A.L. miercuri 26 iulie 2017 , 14:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mai exact, pretul energiei electrice a urcat la circa 70 de euro pe fiecare MWh cumparat pe OPCOM, fata de o medie de circa 40 de euro, cat era anul trecut in aceeasi perioada. in prezent, furnizorii care alimenteaza populatia, adica Enel, Electrica, E.ON si CEZ, cumpara 90% din energia consumata de populatie de pe bursa de energie.

Diferenta de 10% este achizitionata la preturi reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Ei bine, Romania si-a asumat in fata organismelor internationale liberalizarea pietei de energie. Asta inseamna ca oricine poate sa isi schimbe furnizorul. Din 1 ianuarie 2018 insa, energia consumata de fiecare dintre noi acasa va fi cumparata 100% de pe bursa de profil. Partea proasta este ca, din cauza asta, consumatorii ar putea resimti un soc in facturi.
Iar acest soc survine unei majorari de 8% a electricitatii de la 1 iulie la nivel national si de 11,6% in Bucuresti.

Principala cauza pentru care curentul electric s-ar putea scumpi este faptul ca nu se mai produce la fel de multa energie hidro, Dunarea fiind pe alocuri secata.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si