Fără penali în funcții publice. Noul proiect prin care condamnații penal nu pot fi aleși în funcții publice

Senatul a adoptat tacit un proiect prin care condamnații penal nu pot fi aleși în funcții publice. Proiectul de lege al PMP care prevede că cei care au condamnări penale să nu poată fi aleși în funcții publice a fost adoptat tacit de Senat, luni, potrivit fanatik.ro.

G.B., luni 16 septembrie 2019 , 20:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul semnat de mai mulți aleși PMP, inclusiv de liderul partidului Eugen Tomac în perioada în care era parlamentar, a propus modificarea unor acte normative în domeniul electoral prin care nu pot fi aleși în funcții de europarlamentar, parlamentar, membru al Executivului, preşedinte al României, consilier judeţean sau consilier local cei care au condamnări penale.


Proiect adoptat tacit în Senat

Proiect adoptat tacit în Senat se referă la interzicerea condamnaților în funcții publice

„Nu pot fi aleşi în demnitatea de membru din România în Parlamentul European: a) cetăţenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, se arată în proiectul de lege adoptat tacit de Senat

De asemenea, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de Preşedinte al României: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) cetăţenii care au fost aleşi anterior, de două ori, ca Preşedinte al României; c) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; d) persoanele care au suferit condamnări penale.”


Fără penali în funcții publice

De asemenea, legea prevede și ca oamenii cu condamnări penale să nu poată fi aleși în parlament sau în funcțiile locale: „Nu pot fi aleşi în demnitatea de senator sau deputat, după caz: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”.

Totodată, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de primar, consilier local sau consilier judeţean: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 alin. (l ) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.

Senatul a fost primul sesizat pe iniţiativa legislative. Camera Deputaţilor este camera decizională.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si