Femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universităţi doar în clase separate

Femeile din Afganistan vor fi nevoite să poarte hijab.

Author: Diana Bostan duminică 12 septembrie 2021 , 19:08

Femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universităţi
Doar în clase separate şi vor fi obligate să poate hijab[Sursa foto: alephnews.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Talibanii au anunţat că femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universitate doar în grupe dedicate lor, iar portul islamic va fi obligatoriu, fapt care creşte îngrijorarea

că în ţară va fi impus un apartheid al genurilor sub noul regim, instaurat pe 15 august.

Noul ministru al educaţiei, Abdul Baqi Haqqani, a luat o serie de decizii cu privire la femeile afgane

Într-o conferinţă de presă, Haqqani a declarat că femeile vor avea voie să îşi continue studiile universitare, dar va fi obligatoriu să poate hijab. Nu a fost clar dacă este vorba despre eşarfa purtată pe cap sau dacă şi feţele lor trebuie acoperite complet. 

Segregarea de gen va fi impusă în toate universităţile. Bărbaţii şi femeile vor învăţa în clase separate. „ Nu vom permite ca băieţii şi fetele să înveţe împreună. Nu vom permite co-educaţia”, a punctat Haqqani.

Va fi permis doar femeilor să predea studentelor. Haqqani a mai spus că materia ce va fi predată în universităţi va fi revizuită.

Citeste si: Mihaela și Robert au avut prima escapadă romantică. Cum a decurs prima lor întâlnire în afara casei:”Aș merge oriunde cu tine”- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni- wowbiz.ro

Citeste si: 49 de francezi și familiile lor, evacuați din Kabul. A doua evacuare după închiderea podului aerian occidental și retragerea din Afganistan

Noul regim taliban, format exclusiv din bărbaţi

Gruparea a promis că noul guvern al său va fi mai reprezentativ şi va respecta mai mult drepturile femeilor şi fetelor- deşi în „cadrul islamic”- faţă de perioada 1996- 2001, când a deţinut puterea în ţară. Atunci, femeile nu aveau voie să urmeze cursuri şi nici să muncească, nu aveau voie să iasă din locuinţe fără a fi însoţite de un bărbat şi erau forţate să se supună unor legi draconice privind „virtutea femeii”.

Înainte de 15 august, în universităţile din Afganistan femeile şi bărbaţii studiau laolaltă, iar ele nu erau obligate să respecte un cod vestimentar. Numprul femeilor care urmau cursuri superiare ajunsese la un record.

De când talibanii au preluat puterea, studentele au rămas acasă, din cauza incertitudinii şi a fricii, iar protestul recent al celor nemulţumite a fost reprimat violent.

Citeste si: 11 septembrie 2001- Cea mai neagră zi din istoria SUA


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si