Imaginile filmate cu o dronă pe câmpurile din județul Dâmbovița arată proporțiile dezastrului provocat de seceta extremă. Peste tot în jur- culturile sunt pârjolite- iar pământul crăpat plânge după un strop de apă.

Animalele mor de foame și de sete

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Suprafețele afectate de secetă se extind de la o zi la alta. Aproape 200.000

de hectare din toată țara au culturile distruse. Aici în Lungulețu, comună recunoscută pentru culturile de varză, pământul a crăpat la propriu. Așadar, o mare parte din producție a fost compromisă."

Cel mai rău au avut de suferit porumbul și floarea soarelui, care s-au uscat cu câteva luni bune înainte de recoltare, dar nici culturile de varză nu rezistă. Un fermier speră că va mai putea salva câteva ceva.

Citeste si: Petre Daea își donează o parte din salariu pentru o ”siluetă plină de învăţăminte”. Noi perle ale ministrului

Ionel Iordan, fermier:   „Nu plouă, nu e apă în puțuri. Toate sunt la pământ. Noi la 15 oct-20 trebuie să tăiem, dar nu știu dacă om tăia anul ăsta.”

Înfricoșător e că pe o astfel de secetă cumplită, animalele mor de foame și de sete, astfel că omul a început deja să renunțe la ele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Fermierii, în pragul disperării: mii de hectare de pământ din țară sunt grav afectate de secetă/Agricultorii au început să își sacrifice animalele

În zonă nu există niciun canal de irigații, așa că singura apă pe care o pot folosi este cea din puțuri, care seacă pe zi ce trece.

Sătenii trebuie să țină animalele în viață pentru încă trei luni

Și Bărăganul buzoian este deja un deșert arămiu, din cauza uscăciunii care a pus stăpânire peste pajiști mult mai devreme decât în alți ani.

Mulți proprietari de ovine și-au adus acasă animalele de la stână, pentru a le hrăni cu ce au în ogradă.
Pe islazul comunei Smeeni, oile și caprele rămase la păscut pot fi numărate pe degete.

Cum multă iarbă nu mai e, animalele vor trebui duse în adăposturi mult mai devreme și hrănite cu furaje.

Citeste si: Daea anunță că seceta a ajuns în toată țara: Nu există niciun colţişor unde să nu avem secetă

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

Iar pentru a primi subvenția promisă de Ministerul Agriculturii, sătenii trebuie să-și țină animalele în viață încă trei luni.

Florin Marin:   „E posibil să le ducem la abator, e posibil sau dacă se gândește domnul ministru să ne bage mai repede subvenția să cumpărăm de prin alte zone, să putem să le scoatem din iarnă.”

Citeste si: Imagini inedite cu Apele Dunării. Au secat atât de tare, încât se văd rămășițele vapoarelor din Al Doilea Război Mondial

Deocamdată le este extrem de greu. Nu doar cu pășunile, ci și cu apa, care e tot mai puțină. În total, sunt 20 de județe afectate sever de secetă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si