Firmele cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze persoane cu handicap, altfel datoreaza bani la stat

Autoritatile si institutiile publice precum si persoanele juridice publice sau private cu mai mult de 50% de salariati au obligatia sa incadreze in munca persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, potrivit OUG nr 60/2017.

Author: A.L. luni 04 septembrie 2017 , 20:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Societatile care nu angajeaza persoane cu dizabilitati trebuie ori sa plateasca lunar o suma reprezentand salariul minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca catre stat, cu precizarea ca anterior aceasta obligatie a fost la nivelul de 50% din salariul minim brut garantat in plata.

Potrivit actului normativ, de la 1 septembrie se aplica urmatoarele reguli:

a.Se dubleaza contributia operatorilor economici pentru neincrederea persoanelor cu handicap

Citeste si: Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare- kanald.ro

Citeste si: „Nu este ok” Toți au observat asta în ultimele imagini postate de Gina Matache și fostul ginere- wowbiz.ro

b.Operatorii economic ice datoreaza contributia apentru neincadrearea persoanelor cu handicap trebuie sa achite direct bugetului de stat contributia, fara ca acestia sa aiba posibilitatea sa diminueze sumele datorate cu bunuri si servicii achizitionate de la unitati protejate.

Citeste si:
Inspectoratul scolar Judetean Buzau, condus de cea care a picat de trei ori examenul pentru ocuparea functiei: ”Nu neaparat un concurs te face un manager mai bun”

Potrivit Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016, numarul persoanelor cu dizabilitati era de 786.546, din care 706.401 persoane adulte. Numarul persoanelor adulte cu dizabilitati angajate in munca era de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numarul persoanelor care pot fi angajate.

In acest context, masura dublarii platii de la 50% la 100%, pune an dificultate unitatile private cu peste 50 de salariati pentru ca apare o noua obligatie de plata caytre bugetul de stat, fara posibilitatea imediata a identificarii unor resurse financiare in bugetul propriu de acoperire a cestei noi taxe, scrie Feromet.

“Totodata, specificul societatii noastre, respective prelucrarea metalelor, in care munca nu este tocmai usoara, nu permite incadrarea persoanelor cu dizabilitati”, mentioneaza reprezentantii firmei citate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si