Vita, slanina si condimente. Acestea erau singurele ingrediente ale cremwurstilor pe vremuri. Acum, in multe fabrici, carnea a fost inlocuita cu zgarciuri si gheare, iar pe lista ingredientelor apar zeci de tipuri de conservanti, coloranti, potentiatori de gust si chiar nitrati. Altfel cum de la 3 zile termen de valabilitate s-a ajuns in zilele noastre la o luna.
S-au atasat prea mult de gustul potentat de monoglutamatul de sodiu.
De pui, de porc, de curcan, mai mici sau mai mari, cremwurstii reprezinta un mic dejun preferat al multor copii, insa, niciunul dintre aceste produse nu respecta reteta traditionala.
COSTEL STANCIU, presedinte Asociatia Pro Consumatori: „Reteta de odinioara continea 70% carne de vita, sub forma de pasta, 30% slanina si condimente”.
Faptul ca reteta a suferit modificari nu e un capat de tara. Problema este ca, in compozitia acestora, s-au adaugat ingrediente periculoase pentru cei mici.
Cel putin asta sustin expertii Asociatiei Pro Consumatori, care au analizat mai multe tipuri de cremwursti pentru copii.
COSTEL STANCIU, presedinte Asociatia Pro Consumatori: „ 83% din produsele analizate contin nitrit de sodiu, care, in combinatie cu aminele din carne, la un ph acid al stomacului da nitrozamine cancerigene”.
ATENTIE LA INGREDIENTE!
Doua treimi dintre produse contin o cantitate mai mare de grasimi saturate, care influenteaza direct nivelul colesterolului.
COSTEL STANCIU, presedinte Asociatia Pro Consumatori: „Unul din 25 de copii care colesterolul ridicat, fata de media europeana- unul din 200 de copii”.
Si cantitatea de sare este prea mare, insa, toti recunosc ca.... gustul este cel care dicteaza.
Parintii stiu ca produsele nu sunt tocmai indicate, insa e greu sa-i explici unui copil ca nu tot ce e gustos este si sanatos.
Pofta de cremwursti poate fi implinita cu produse pregatite in casa.
COSTEL STANCIU, presedinte Asociatia Pro Consumatori: „Pot fi pregatiti in casa. Intr-un blender se toaca 700 gr carne de vita, se realizeaza o pasta fina. Se amesteca cu 300 de gr de slanina, se adauga boia, piper, usturoi si nucsoara”.