Florin Cîțu: „Avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat joi că cele mai mari cheltuieli la bugetul de stat sunt înregistrate cu asistența socială și cele de personal, astfel încât aceste sectoare vor trebui reevaluate.

I.C., joi 09 aprilie 2020 , 14:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Cheltuielile de personal în sectorul public sunt de 109 miliarde de lei pe an, împărţite cu 32 de miliarde de lei autorităţile locale, 56 de miliarde bugetul de stat şi mai sunt vreo 18 miliarde sau restul, cât rămâne, în alte instituţii care sunt cu acţionar majoritar de stat sau parţial şi cu venituri proprii. Am spus că este nevoie de o reevaluare a cheltuielilor bugetare. În contextul acestei rectificări bugetare, unde avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni, de aproape 12-13 miliarde de lei şi o scădere a veniturilor în jur de 20 de miliarde de lei sau chiar mai mult, deficitul creşte semnificativ.

Citeste si: Leul s-a apreciat joi la 4,8278 unităţi pentru un euro

646x404.jpg

Problema nu este doar că deficitul creşte, ci că acesta trebuie finanţat. Tot spun asta şi repet: când promitem 1.000 de lei sau 2.000 de lei, trebuie să-i dăm. Asta e problema cu finanţare deficitului, că noi promitem doar pe hârtie. În acest context, este clar că trebuie să reevaluăm practic acele sectoare sau acea parte a bugetului cu cheltuieli mari să vedem dacă putem să le amânăm pentru 2021. Cele mai mari cheltuieli din buget sunt asistenţă socială şi cheltuielile de personal”, a declarat Cîțu, la Realitatea Plus.

Citeste si: Arafat: ”E posibil ca după Paște să mai relaxăm măsurile. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus”

Ministrul Finanțelor nu a comentat măsurile anunțate miercuri seară de către premierul Ludovic Orban și ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Cei doi au anunțat că angajații din sistemul bugetar ar urma să intre prin rotație în șomaj tehnic.

„Nu a existat şi nu există la Ministerul Finanţelor Publice un astfel de proiect. Dacă există acest proiect, cred că este la Ministerul Muncii şi nu ştiu ce formă va avea, deci nu pot să comentez. Eu am vorbit în general despre toţi românii, nu doar despre cei din sistemul bugetar. Toţi vom suporta acest cost. Mă refeream şi la sistemul bancar”, a afirmat Cîțu.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si