UPDATE: Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu in dosarul "Microsoft 2”, el declarand la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie ca procurorii nu ii aduc nicio acuzatie ca ar fi luat vreun leu in cazul licentelor IT pentru scoli.

Alexandru Athanasiu a spus ca nu a dat o declaratie in dosar, pentru ca trebuie sa vada pe larg acuzatiile, urmand sa revina in fata anchetatorilor petnru a fi audiat.

Fostul ministru al Educatiei a plecat de la DNA dupa aproape doua ore, el reafirmand ca nu este vinovat si ca procurorii nu il acuza ca a luat mita, ci doar ca a semnat hotararea de guvern care prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli.


Alexandru Athanasiu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) putin inainte de ora 12.00, el spunand ca este pregatit de orice, dar stie ca este nevinovat.

"In anul in care s-a adoptat hotararea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul in serviciu. (…) Viata isi ofera multe surprize, dar cand te stii absolut curat…”, a mai spus Athanasiu, potrivit

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

El a precizat ca, in calitate de ministru al Educatiei, a semnat o Hotarare de Guvern, care prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli.

"Noi am primit gratuit un numar de 110.000 de licente pentru computerele din scoala romaneasca. (…) Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu. (…) Deci, Ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit si, prin contracte de comodat, le-a distribuit in scoala”, a precizat Athanasiu

In dosarul „Microsoft 2” a fost audiat luni la DNA Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft Romania si fost secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor.

De asemenea, fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotaran a fost luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare in dosarul "Microsoft 2”, el declarand, dupa ce a fost audiat de anchetatori, ca nu a dat si nu a luat niciodata spaga.

Sursele citate au precizat ca la DNA a fost citat luni si Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si

derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara, in octombrie, ca in partea din dosarul “Microsoft” in care sunt vizati mai multi fosti ministri, pentru a finaliza rechizitoriul trebuie stabilit un prejudiciu cert, printr-o expertiza in domeniul achizitiilor publice, si, de asemenea, sunt necesare expertize IT. Kovesi preciza ca in acest dosar, care este unul complex, se lucreaza ritmic, in doi ani de cand a inceput ancheta s-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, peste120 de perchezitii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutii, iar in prezent procurorii le evalueaza pentru stabili circuitele financiare care au fost folosite.

In dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care si fostii ministri Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Ticau, acestia fiind suspectati de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si