
Fructul Kaki este considerat unul dintre cele mai benefice fructe pentru organism - Trebuie neaparat sa il consumi
Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit si "piersica japoneza", asemanator ca forma rosiei, iar ca textura piersicii si pepenelui galben.
Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificând in greaca antica "fructul divin" sau "hrana lui Zeus") si care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China. Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pâna la portocaliu inchis. Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta când este verde, iar când este coapta — dulce si moale.
Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este mai bogat in potasiu decât banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decât merele. Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde.
Fructul se culege toamna târziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci.