Furie în Ucraina după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut "garanții de securitate" pentru Rusia
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declanșat un val întreg de reacții negative după ce a declarat că Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de "garanţii de securitate", dacă Moscova este de acord cu negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Nu doar Kievul a reacționat negativ la ideea lansată de Macron, ci și oficiali din Finlanda, Lituania sau Germania.

Emmanuel Macron, alături de Vladimir Putin
[Sursa foto: Twitter]In articol:
- Furie la Kiev: "Cine vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?"
- Reacții vehemente după declarația lui Macron
- Ce a declarat exact Emmanuel Macron
Doi dintre colaboratorii apropiați ai preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au comentat sugestia lui Macron de a oferi "garanţii de securitate" Moscovei, informează presa de la Kiev.
Citește și: Volodimir Zelenski: "Ne așteaptă o iarnă grea"
Principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că lumea este cea care are nevoie de garanţii de securitate din partea Rusiei şi nu invers.
Citește și: Orașul Bahmut, noua țintă a armatei ruse
"Lumea civilizată are nevoie de garanţii de securitate faţă de intenţiile barbare ale Rusiei", a afirmat duminică Podoliak, pe Twitter.
Civilized world needs "security guarantees" from barbaric intentions of post-Putin Russia...It
will be possible only after tribunal, conviction of war authors and war criminals, imposition of large-scale reparations and bloody clarification of ru-elites "who is the one to blame?" — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 4, 2022
Furie la Kiev: "Cine vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?"
La rândul său, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a declarat că o Rusie "denuclearizată şi demilitarizată" ar fi cea mai bună garanţie a păcii nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume.
Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro
"Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?" a scris Danilov pe Twitter. "În loc de Nurenberg- să semnăm un acord cu Rusia şi să dăm mâna?"- a adăugat scandalizat Danilov.
Analysts at the Institute for @TheStudyofWar believe that #Shoigu 's surprise visit to #Minsk should put pressure on the #Belarusian dictator to support #Russia 's offensive campaign in #Ukraine.
— NEXTA (@nexta_tv) December 4, 2022
Nevertheless, ISW admits that the probability of #Belarus going to war is minimal. pic.twitter.com/4cnkjQH3oX
David Arahamia, deputat şi membru al vechii echipe de negociere a Ucrainei cu Rusia, a declarat că Ucraina este pregătită să ofere Rusiei garanţii de securitate, dacă Moscova îndeplineşte patru condiţii:
"Pentru aceasta este suficient: să părăsească teritoriul ţării noastre, să plătească daunele, să pedepsească toţi criminalii de război; să renunţe voluntar la armele nucleare", a declarat Arahamia pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
"După aceea, suntem gata să ne aşezăm la masa negocierilor şi să discutăm despre garanţii de securitate", a adăugat el.
Reacții vehemente după declarația lui Macron
Sugestia lui Macron de a oferi garanţii de securitate pentru Moscova a stârnit critici şi în unele ţări care se învecinează cu Rusia şi care o văd ca pe o ameninţare tot mai mare.
Fostul premier finlandez Alexander Stubb a declarat că nu este "în mod fundamental" de acord cu Macron. "Singurele garanţii de securitate asupra cărora ar trebui să ne concentrăm sunt, în esenţă, non-ruseşti", a spus el pe contul său de Twitter. "Rusia trebuie mai întâi să garanteze că nu îi atacă pe alţii", a arătat el.
Fostul ministru de externe lituanian Linas Linkevicus a declarat că Rusia va avea garanţii de securitate atât timp cât nu "atacă, anexează sau îşi ocupă" vecinii.
"Dacă cineva vrea să creeze o nouă arhitectură de securitate care să permită unui stat terorist să îşi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească o dată, asta nu ţine", a declarat Linkevicus pe Twitter.
Ce a declarat exact Emmanuel Macron
Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Emmanuel Macron a declarat că Europa trebuie să îşi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi, de asemenea, să se gândească "cum să ofere garanţii Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor".
"Există un lucru care depinde de ucraineni şi anume chestiunea frontierelor. Există un lucru pe care trebuie să îl pregătim, şi asta am discutat şi cu preşedintele Biden, şi anume arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine", a spus Macron. El a vorbit în acest contexzt despre temerile Rusiei faţă de NATO şi despre teama lui Vladimir Putin că Alianţa va veni până la graniţele sale. "Acest subiect va fi unul dintre factorii de pace şi, prin urmare, trebuie să ne pregătim şi pentru el: ce suntem dispuşi să facem, cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind în acelaşi timp Rusiei garanţii pentru propria securitate, atunci când se va întoarce la masa negocierilor?", a arătat Emmanuel Macron.
Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a avut convorbiri cu preşedintele american Joe Biden la Washington pe tema războiului din Ucraina. Biden a declarat ulterior că nu sunt întrunite condiţiile pentru o eventuală discuţie între SUA şi Rusia privind încetarea conflictului.