Furtuna tropicală Amanda loveşte Guatemala şi El salvador. Cel puţin 14 morţi

Furtuna tropicală Amanda, prima din acest sezon în Oceanul Pacific, s-a abătut duminică asupra Guatemalei şi El Salvadorului şi a ucis cel puţin 14 persoane în această din urmă ţară, în care s-a decretat starea de urgenţă, relatează AFP.

A.M.S., luni 01 iunie 2020 , 10:41

Furtuna tropicala Amanda
Furtuna tropicala Amanda
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Puternica furtună Amanda se află de sâmbătă în largul coastelor Guatemalei şi provoacă intemperii puternice, care mătură cele două ţări din America Centrală - provocând revărsări de ape şi pene de curent generalizate.

Din cauza riscului unor alunecări de teren, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a decretat duminică starea de urgenţă pe o perioadă de 15 zile, care poate fi prelungită.

”Am trăit o situaţie destul de dificilă (...). Înregistrăm 14 decese”, iar ”acest număr poate creşte”, a declarat ministrul de Interne salvadorian Mario Duran.

Zece oameni au murit în capitala San Salvador şi la periferia acesteia, iar trei membri ai aceleiaşi familii au murit la San Juan Opico, în departamentul La Libertad (centru), potrivit autorităţilor, care nu au precizat unde a avut loc al 14-lea deces. De asemenea, o persoană a fost dată dispărută la San Salvador.

4.200 de persoane s-au refugiat în adăposturi

La San Salvador, cel puţin 4.200 de persoane s-au refugiat în adăposturi deschise de Protecţia Civilă după ce şi-au pierdut casele sau au fost evacuate din cauza unor riscuri, potrivit primarului capitalei, Ernesto Muyshondt.

Citeste si: Super-ciclonul Amphan a atins zona de uscat în India

”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, o urgenţă de mare amploare, care se adaugă altei urgenţe enorme, cum ţara noastră nu a mai cunoscut vreodată”, a declarat Muyshondt, referindu-se la pandemia covid-19.

Furtuna tropicala Amanda
Furtuna tropicala Amanda

Cod Roşu

Protecţia Civilă salvadoriană a instituit anterior o alertă cod roşu, implicând salvarea vctimelor de către brigăzi organizate de salvatori şi armată.

Directorul Protecţiei Civile salvadoriene William Hernandez a anunţat inundarea a peste 200 de case în întreaga ţară, provocată de revărsări ale unor fluvii şi evacuarea riveranilor.

Hernandez a anunţat de asemenea alunecări de teren, inundarea unor străzi şi pene de curent.

”În orele următoare va continua să plouă, ceea ce va provoca o creştere (a debitului) fluviilor, torente de noroi ar putea avea loc pe drumuri (...) şi inundaţii pe coasta de sud”, a anunţat Agenţia guatemaleză de prevenire a catastrofelor (Conred).

Citeste si: Un super taifun format în oceanul Indian se îndreaptă spre uscat și amenință țări deja lovite de COVID-19

Furtuna tropicala Amanda
Furtuna tropicala Amanda

Cum ploile urmează să continue până luni, Ministerul salvadorian al Mediului a cerut populaţiei să se pregătească de ”probabilitatea puternică” a unor multiple alunecăride teren şi torente de noroi.

Ministrul Mediului Fernando Lopez a anunţat că ploi diluviene au deversat în ultimele ore 400 de milimetri de apă, în contextul în care media anuală este de 1.800 de milimetri.

Citeste si: Prognoza meteo este înspăimântătoare. Rafale de vânt cu 240 km/h

În El Salvador, o ţară cu 6,6 milioane de locuitori, 87% dintre cei 20.742 de kilometri pătraţi ai teritoriului sunt consideraţi foarte vulnerabili la fenomene climatice.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si