
Gelu Voican Voiculescu, audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990
Noi audieri au loc, joi 23 ianuarie 2025, în dosarul Mineriadei. Gelu Voican Voiculescu a declarat, la intrarea la Parchetul General, că se consideră nevinovat şi că nu are nimic să-şi reproşeze.
Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în primul guvern postcomunist, este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.
Dosarul vizează evenimentele petrecute între 13-15 iunie 1990, când mii de mineri au fost aduși în București pentru a reprima protestele din Piața Universității.
UPDATE. Ce a spus Voiculescu: "După atâția ani,(...) e dificil de reconstituit exact. Nu i-a chemat nimeni (pe mineri- n.r.). Ei s-au simțit datori să sară în ajutorul, după ce s-a întâmplat în 13, că s-a ocupat televiziunea și așa mai departe”, spune
Întrebat care a fost implicarea sa directă în acele zile, el a spus: "N-a fost nicio implicare, eram în plină ședință cu grupul senatorial care se constituia atunci”.
Gelu Voican Voiculescu nu își reproșează nimic după mineriade
La intrarea în sediul instituţiei, Gelu Voican Voiculescu a răspuns unor întrebări ale jurnaliştilor, afirmând că nu se consideră vinovat şi că nu are nimic să-şi reproşeze.
Procurorii afirmă că această acțiune, orchestrată de persoane aflate la conducerea statului, a dus la consecințe tragice: patru morți, două victime ale violențelor sexuale, peste 1.300 de oameni răniți și peste 1.200 de persoane reținute ilegal.
„În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au
fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, arată procurorii în rechizitoriu.Ion Iliescu a refuzat să dea declarații
Potrivit procurorilor, Ion Iliescu -la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României- şi Petre Roman- la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României- sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni contra umanităţii.
Alături de aceştia, mai sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.
”În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică
La Parchetul General, s-au mai prezentat Petre Roman şi Miron Cozma, ambii declarându-se nevinovaţi.
În 15 ianuarie, Ion Iliescu a refuzat să dea declaraţii procurorilor, care s-au deplasat la domiciliul său pentru a-l informa că este inculpat în acest dosar.