Germania interzice total activităţile mişcării şiite libaneze Hezbollah pe teritoriul său

Guvernul Angelei Merkel a anunţat joi o interzicere totală pe teritoriul său a activităţilor puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah, reclamată cu putere de Statele Unite şi Israel, şi a ordonat percheziţii în mai multe moschei, relatează AFP.

R.B., joi 30 aprilie 2020 , 14:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Până în prezent, numai activităţile aripii militare a Hezbollah - considerată drept o mişcare teroristă de toate ţările din uniunea Europeană (UE) - erau interzise, însă nu şi cele ale aripii politice - care organizează manifestaţii sau acţiuni antiisraeliene cu regularitate.

Ministrul de Interne Horst Seehofer "a interzis astăzi (joi) activitatea organizaţiei teroriste şiite Hezbollah în Germania”, a anunţat pe Twitter unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Steve Alter.

Citeste si: Specialistul care a provocat renumărarea voturilor de la europarlamentare face praf ideea de pandemie de coronavirus! ”Pericolul Covid-19 este exagerat grotesc”

”Din zori, mai multe acţiuni ale poliţiei au loc în diverse regiuni” împotriva instituţiilor care au legături cu mişcarea, a precizat purtătorul de cuvânt.

POLIŢIŞTI CAGULAŢI

Este vorba despre Moscheea Al-Irschad din Berlin, a constatat un jurnalist AFP, unde aproximativ 15 vehicule de poliţie erau staţionate în apropiere şi unde se puteau vedea poliţişti cu capul acoperit cu cagule negre intrând şi ieşind din edificiu.

Acţiuni au avut de asemenea loc la Bremen, în nordul ţării, şi la Münster, dar şi într-un ”centru pentru migranţi libanezi” la Dortmund, în vestul Germaniei, potrivit publicaţiilor germane Bild şi Spiegel.

În total, au fost mobilizaţi câteva sute de poliţişti.

”Hezbollahul este o organizaţie teroristă care a comis un mare număr de atentate şi răpiri n lume”, a justificat ministrul german de Interne în tabloidul Bild.

”Activităţile sale ilegale şi pregătirea atentatelor sale se desfăşoară, de asemenea, pe teritoriul german”, a adăugat Horst Seehofer.

Citeste si: Germania prelungeşte avertizările de călătorie în afara ţării

Hezbollahul ”pune în discuţie dreptul la existenţă al Israelului şi îndeamnă adesea la distrugerea sa prin violenţă”, în timp ce statul german şi-a dat ca prioritate, după al Doilea Război Mondial, să apere statul evreu, a mai declarat el.

Mişcarea Hezbollah nu este doar inamicul jurat al statului evreu şi un aliat al Iranului şi regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad. Ea este totodată un actor politic major în Liban. ”Partidul lui Allah” a fost înfiinţat în 1982, la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei iranieni - în urma inazieii Libanului de către Israel.

Lupta sa împotriva Israelului, alături de o solidă reţea de ajutoare sociale a făcut partidul foarte popular în Liban, mai ales în cadrul comunităţii şiite din ţară -  care reprezintă 30% din populaţie.

ISRAELUL SE FELICITĂ

În Germania, autorităţile evaluează la aproximativ 1.000 numărul membrilor săi, pe care serviciile de informaţii interne îi acuză că organizează colectări de fonduri, recrutează simpatizanţi şi organizează manifestaţii în care îndeamnă la distrugerea Israelului.

Citeste si: Trump se gândeşte să ceară reparaţii Chinei în contul pagubelor cauzate de covid-19 şi anunţă o ”anchetă serioasă”

Şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz s-afelicitat şi a apreciat că ”este vorba despre o decizie foarte importantă, de o etapă importantă şi semnificativă a luptei globale împotriva terorismului”. El şi-aexprimat ”profunda recunoştinţă” faţă de Guvernul Angelei Merkel.

”Sunt convins că mai multe guverne din Orientul Mijlociu şi mii de victime ale teroriii Hezbollah se felicită de această decizie”, a adăugat ministrul israelian, îndemnând ”celelalte ţări europene” şi UE să urmeze exemplul Germaniei.

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, care este totdată directorul interimar al serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Richard Grenell a ”aplaudat” interzicerea şi a apreciat că ”Hezbollahul nu poate fi autorizat să folosească Europa ca refugiu pentru a susţine terorismului în Siria şi în tot Orientul Mijlociu”.

Citeste si: Amenzi de 50.000 de euro pentru cei care nu poartă mască în public. Cei mai vizați sunt...

Într-o declaraţie transmisă AFP, Grenell a îndemnat totodată ”celelalte state ale Uniunii Europene să ia măsuri similare” şi ”să interzică Hezbollahul în întregime”.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
ULTIMĂ ORĂ Noi indicii ies la iveală despre Sebastian, băiatul dispărut din Arad.... ULTIMĂ ORĂ Noi indicii ies la iveală despre Sebastian, băiatul dispărut din Arad. Părinţii lui Sebi sunt convinşi că a fost RĂPIT!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce... Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat apoi E DE NECREZUT!
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si