Gingii inflamate și sensibile: când trebuie să mergi la medic?

Sensibilitatea gingivală, împreună cu inflamarea țesutului gingival, reprezintă simptome comune ale gingivitei, o afecțiune parodontală reversibilă, cu potențiale consecințe severe asupra sănătății bucale. O igienă orală precară favorizează apariția, pe suprafața dinților, a depunerilor de tartru, care cresc riscul de gingivită. În unele situații, boala parodontală se poate complica, până la apariția parodontozei, o afecțiune ireversibilă, semnificativ mai severă.

vineri 07 octombrie 2022 , 18:04

Vizita la medicul stomatolog se impune atunci când inflamația sau sensibilitatea persistă

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Care sunt cauzele gingiilor inflamate și/sau a sensibilității gingivale?

Curățarea necorespunzătoare a danturii, de exemplu prin periajul prea intens sau prin utilizarea incorectă a aței dentare, poate provoca sensibilitate gingivală. Consumul unor alimente sau băuturi prea reci sau prea calde, poate fi, de asemenea, o cauză a sensibilității gingivale. În ceea ce privește inflamația gingivală, cauzele principale sunt bolile parodontale și infecțiile bucale. Alți factori, precum fumatul, diabetul, deficitul de vitamina C sau schimbările hormonale, sunt adesea asociați cu sensibilitate gingivală și/sau gingii inflamate.

Când este recomandat să mergi la medic?

Inflamația gingivală, comparativ cu sensibilitatea gingivală, care poate fi o consecință a expunerii la anumiți stimuli, reprezintă, în general, un motiv de îngrijorare, deoarece este mult mai frecvent atribuită unei patologii gingivale.

Vizita la medicul stomatolog se impune atunci când inflamația sau sensibilitatea persistă și nu sunt asociate cu expunerea la stimuli externi. Este recomandat, de asemenea, efectuarea unui control stomatologic în situația în care apar și alte simptome.

Ce alte simptome pot însoți inflamația și/sau sensibilitatea gingivală?

În funcție de cauze, există numeroase simptome care pot apărea simultan cu inflamația și sensibilitatea gingivală, precum:

-creșterea mobilității dentare (dinții încep să se miște în alveola dentară, uneori până în punctul în care cad);

-dureri sau sângerări gingivale;

-umflături ale gingiilor;

Citeste si: Concediu de odihnă 2023! Până la ce dată se pot recupera zilele de concediu rămase din anul 2022- kanald.ro

Citeste si: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți- wowbiz.ro

-senzații de mâncărime gingivală;

-respirație urât mirositoare.

Care sunt opțiunile de tratament?

Sensibilitatea și inflamația gingivală nu apar întotdeauna simultan, iar cauzele lor pot fi diferite. Din acest motiv, tratamentul poate varia. Pentru stabilirea unui tratament eficient, este necesară identificarea precisă a cauzei care a declanșat sensibilitatea sau inflamația gingivală.

În situația în care gingiile inflamate și sensibile sunt o consecință a gingivitei sau a parodontozei, este obligatorie inițierea unui tratament profesionist, efectuat în cabinetul medicului stomatolog. Deși gingivita și parodontoza sunt ambele boli parodontale, există diferențe semnificative între un tratament de specialitate pentru gingivită și un tratament parodontoza, în special în ceea ce privește durata și costul tratamentului.

Curățarea profesională a danturii, cu scopul îndepărtării plăcii bacteriene, o igienă orală efectuată corect, schimbări în alimentație și renunțarea la fumat pot fi opțiuni viabile de tratament pentru afecțiunile gingivale asociate cu inflamație și sensibilitate gingivală.

Autor: Organic Agency – Servicii Promovare SEO


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si