Godina, despre tanara ridicata de jandarmi la Cluj: A tinut sa joace gratuit un rol de circar. Cand o persoana instiga, trebuie indepartata. Ce spune Jandarmeria

Politistul Marian Godina comenteaza incidentul de la Cluj, unde o tanara actrita a fost ridicata de jandarmi sub acuzatia ca ar fi perturbat o manifestatie în favoarea familie traditionale, spunand ca „atunci cand prezenta unei persoane instiga, acea persoana trebuie îndepartata, pentru ca lucrurile sa nu degenereze, asta pentru protectia ei în primul rand".

A.L., duminică 02 iulie 2017 , 10:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 „Ieri a fost pentru a doua oara cand am descoperit o actrita de care nu auzisem, dar nu pentru ca ar fi facut vreun rol extraordinar în vreun film premiat, ci pentru ca a tinut sa joace în public, gratuit, un rol de circar.

Actrita noastra a participat la un mars LGBT, dupa care a tinut sa mearga si la manifestatia antigay. S-a dus acolo, dupa cum ea ne spune, ca sa faca dialog, adica nu doar sa asculte si sa taca (ceea ce era oricum ostentativ)", îsi începe politistul postarea de pe Facebook.   El comenteaza ironic demersul tinerei, spunand ca "s-a gandit ea cumva ca oamenii aia, ale caror pareri sunt neschimbate de cateva secole, pot fi adusi pe calea cea dreapta de catre ea, prin dialog". 

"Si-o fi zis ceva de genu': "Ma, cu oamenii aia o fi dialogat careva? Ia, ca ma duc eu sa-i luminez. O sa dialoghez eu cu ei si vor întelege cat de încuiati sunt. Ba chiar vor pleca unii de la mars tinandu-se de mana cate doua cefe late, dintre care una va tine si un trandafir în dinti în timp ce îsi va suna nevasta sa o anunte ca divorteaza pentru ca s-a reprofilat si si-a descoperit adevarata dragoste. Nevasta-sa se va bucura de veste pentru ca si ea flirta de ceva vreme cu vecina de la trei. De maine vor fi niste oameni destupati, atat la figurat cat si la propriu", continua politistul.  

El subliniaza ca lucrurile nu s-au întamplat cum probabil se astepta fata, „pentru ca acolo nu erau absolventi de filosofie dornici de dezbateri cu argumente pro si contra“, dar adauga ca cei aflati la mitingul pentru sustinerea familiei traditionale aveau dreptul sa-si exprime parerile „în cadru organizat si autorizat, la fel cum si ea a avut dreptul de a face asta la marsul la care participase în aceeasi zi si care nu fusese perturbat de nimeni din cealalta tabara“. 

  „Din fericire, tot pentru ea, jandarmii au bagat actoria în duba, pentru ca legea e clara în privinta unor astfel de manifestatii, iar cand prezenta unei persoane instiga, acea persoana trebuie îndepartata, pentru ca lucrurile sa nu degenereze, asta pentru protectia ei în primul rand. Oare ce iesea daca nu erau jandarmii deloc?

Se mai ducea acolo dornica de dialog?“, spune Marian Godina, care considera trist faptul ca "formatori de opinie" vorbesc despre un nou abuz al Jandarmeriei fara a se documenta daca jandarmii au procedat legal.   "Era suficient de citit Legea 60/1991 si de gandit ca ea se aplica la fel si pentru barbati, si pentru femei. Ca doar tot suntem împotriva discriminarii. si cred ca oricum au rugat-o frumos cam de prea multe ori", scrie politistul, care felicita Jandarmeria Romana.

  Oana Mardare, o tanara actrita, care asista la mitingul organizat sambata, în centrul Clujului, de mai multe organizatii care sustin familia traditionala a intrat în conflict cu manifestantii dupa ce a comentat afirmatiile unui dintre ei cu privire la un miting al comunitatii LGBT, desfasurat anterior. Incidentul a determinat interventia jandarmilor, iar imaginile difuzate ulterior o aratau pe tanara cum este tarata de jandarmi, cum tipa si apoi cum este dusa la duba Jandarmeriei împotriva vointei ei si în pofida argumentelor celor care au asistat la respectiva scena.

Jandarmeria:

 

"Jandarmeria este o institutie publica transparenta si de fiecare data, atunci cand sunt situatii ce pot fi interpretate negativ, va explica public, onest si transparent, maniera in care a intervenit intr-o anumita situatie, tocmai de aceea se impune sa facem cateva precizari referitoare la o situatie recenta de la o adunare publica din municipiul Cluj-Napoca, se arata intr-un comunicat al Jandarmeriei Romane", dat publicitatii sambata seara.

"Referitor la informatiile si imaginile aparute recent in spatiul public, prin care se prezinta o interventie de indepartare a unei persoane din cadrul unei adunari publice organizate conform legii, Gruparea de Jandarmi Mobila 'Stefan Cicio-Pop' Cluj-Napoca face urmatoarele precizari:

Urmarind doar imaginile prezentate in spatiul public, interventia jandarmilor poate parea disproportionata sau cel putin lipsita de tact, avand in vedere ca persoana care provocase incidentul era o femeie, insa analizand intreg contextul, interventia jandarmilor a fost una legala si mai ales oportuna.

Inca de la inceput s-a incercat calea dialogului sau orice alta posibilitate de detensionare pasnica a acestei situatii, femeia fiind avertizata ca este ilegal sa intervii pentru tulburarea unei adunari publice declarate, insa aceasta a refuzat de fiecare data incercarea pasnica a reprezentantilor jandarmeriei de a dialoga.

Numarul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de interventie disproportionata, a fost de fapt o decizie a comandantului actiunii de protejare a femeii, intrucat o parte dintre manifestantii prezenti la adunarea publica, indignati de atitudinea persoanei respective, incepusera sa se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia si existand riscul iminent ca femeia sa fie agresata fizic.

In acel moment tensionat, ce putea escalada spre violenta, comandantul dispozitivului a suplimentat numarul jandarmilor pentru a crea un cordon de protectie in jurul ei. Ulterior, ca o masura preventiva si pentru a o proteja pe femeie s-a luat decizie ca aceasta sa fie ridicata de pe trotuar si condusa la masina de interventie a jandarmeriei.

Va reamintim ca una dintre obligatiile fortelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice este aceea de protejare a manifestantilor
CAP.4
Asigurarea ordinii pe timpul desfasurarii adunarilor publice
ART.16
Comandantii organelor locale de politie si jandarmerie sau persoanele desemnate de acestia au obligatia de a asigura protectia participantilor si de a stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice declarate, in conditiile de deplina ordine."

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si