VIDEO- Gospodăriile de la sate pot deschide puncte gastronomice locale
Indiferent de unde poposesc turiștii, aceștia ar putea beneficia de o gustare tradițională. Un proiect de lege vrea să dea dreptul gospodăriilor din sate să deschidă puncte gastronomice locale

Puncte gastronomice în zonele turistice
[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]In articol:
- Turiștii revin în zona Transalpinei pentru balmoș și mâncare ciobănească
- Condițiile de deschidere a punctelor gastronomice
Zeci de gospodării din Oltenia au participat la cursurile gratuite, organizate de Guvern. Cu toții vor să-și deschidă puncte gastronomice locale, acolo unde să vină turiștii îndrăgostiți de zonele mioritice și de mâncărurile tradiționale.
”Foarte mulți turiști nu găsesc unde să mănânce. Adică un turist de la oraș nu mănâncă acolo ce mănâncă la noi, la Novaci.”, a explicat Adrian Ionescu, cursant.
Turiștii revin în zona Transalpinei pentru balmoș și mâncare ciobănească
Gazda cursanților a fost Mărioara, prima băciță din zona de munte a Gorjului care și-a deschis o astfel de afacere chiar în zona Transalpinei. De patru ani, turiștii revin aici, în special pentru balmoș, mâncarea ciobănească, servită fierbinte.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
”Avem o zonă foarte frumoasă. Eu îi zic tot timpul Raiul pe pământ. Transalpina pornește de aici, de la Novaci. Pe aici trec, vară și iarnă, sute de mii de turiști și e necesar să se bucure de bucatele noastre sănătoase și tradiționale.”, a spus Mărioara Băbu, gazda cursanților.
Pe lângă pașii prin care își pot deschide micile afaceri, cursanții au mai învățat cum să se comporte cu turiștii.
Condițiile de deschidere a punctelor gastronomice
Cât privește condițiile de înființare, doritorul trebuie să aibă doar atestat de producător și să fie înregistrat la Direcția Sanitar-Veterinară. În plus, el poate lucra doar cu membrii familiei, fără să aibă de plătit salarii.

