Grâu la încolţit de Sfântul Andrei 2020: Ce semnificaţie are acest obicei?

Obişnuieşti să pui grâu la încolţit de Sf. Andrei 2020? Iată când şi de ce se pune, de fapt, grâul la încolţit pe 30 noiembrie! Ce semnificaţie are această tradiţie?

Author: Andreea Stoica duminică 29 noiembrie 2020 , 10:58

Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020
Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Grâu la încolţit de Sfântul Andrei 2020: Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.

În noaptea de dinaintea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, se ia o mână de grâu şi se seamănă într-un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. 

Grâu la încolţit de Sfântul Andrei 2020: Iată semnificaţia acestui obicei străvechi

Dacă de Anul Nou firele sunt înalte se spune că persoana care a plantat grâul va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an.

Grâul pus la încolțit de Sf. Andrei 2020 poate prevesti și cât de bogată va fi recolta anului care urmează.

Un grâu bogat anunță un pământ rodnic și o recoltă generoasă, însă un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.

Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020
Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020

Citeste si: La mulţi ani de Sfântul Andrei 2020! Felicitări şi mesaje frumoase pentru Andreea şi Andrei

Acum însă, puțini sunt cei care mai știu de ce se pune la încolțit grâul de Sfântul Andrei. Tradiţia spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.

Sfântul Andrei 2020, ocrotitorul României, este sărbătorit pe 30 noiembrie. Această zi este liberă de la stat pentru toţi românii.

De Sfântul Andrei 2020, fetele află cu cine se vor căsători

Vechea tradiţie mai spune că fetele, în ajunul Sfântului Andrei, încearcă să-și afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soț. Tot pentru a-și vedea ursitul, fetele stau peste noapte în fața unei oglinzi, mărginite de două lumânări, până ce zăresc chipul acestuia. Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei 2020 și prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar și dacă va fi pace sau război.

Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020
Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020

Citeste si: De ce pun românii usturoi la geamurile casei în noaptea Sfântului Andrei

În noaptea Sfântului Andrei se crede că lupii încep să vorbească, îşi pot mişca gâtul, devin mai sprinteni, iar oamenii care îi aud află secrete groaznice. Plata este însă una teribilă, pentru că aceşti oameni vor fi atacaţi de lupi şi se vor transforma în vârcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie- omul nu face nimic în gospodărie, pentru ca animalele de pradă să nu-i atace vitele. Acestea pot fi însă protejate şi cu ajutorul unor cruci confecţionate din ceară de albine. Până la Crăciun, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului.

Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020
Grau la incoltit de Sfantul Andrei 2020

Citeste si: Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi Andrei!

Condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si