Greva spontana la CFR, incepand cu ora 7:00. Trenurile au intarzieri si de 100 de minute. Circulatia a fost reluata in cateva orase. Se discuta cu angajatii pentru incetarea protestului UPDATE

O parte dintre angajatii CFR au declansat un protest spontan miercuri dimineata, incepand cu ora 7:00, graficul de circulatie al trenurilor fiind afectat, informeaza compania, intr-un comunicat. Calatorii sunt sfatuiti ca inainte de calatorie sa solicite informatii despre intarzierile care se inregistreaza in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara si la numarul de telefon 021/9521. Protestul spontan vine dupa ce sindicatele au cerut majorari salariale, iar compania a refuzat. Sindicatele din CFR au cerut majorari salariale de 25%.

Webeditor: A.C. Author: A.L. miercuri 22 martie 2017 , 08:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Circulatia trenurilor a fost reluata in regionalele Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, iar la acesta ora se mai poarta discutii pentru incetarea protestului cu angajatii din anumite statii din regionalele Brasov si Timisoara, anunta CFR.

Potrivit reprezentantilor CFR, trenurile care au fost oprite in statiile de formare vor fi reprogramate pentru reinscrierea in circulatie, iar cele care au stationat in garile de pe

traseu isi vor continua parcursul pana la destinatiile finale.

Conducerea CFR mai spune ca in urma discutiilor purtate in prima parte a zilei intre conducerea companiei si salariatii care au declansat acest protest spontan "s-au dat asigurari ca vor fi analizate si se vor cauta solutii pentru revendicarile si problemele salariatilor, acestia fiind informati ca odata cu aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli va fi negociata si promovata o grila de salarizare bazata pe coeficienti de ierahizare care sa reflecte in mod echitabil importanta functiilor si a meseriilor la compania CFR SA".

De asemenea, salariatiilor li s-a atras atentia ca mesajul lor a fost inteles, dar ca o continuare a acestor forme de protest este in afara legii, aduce prejudicii importante companiei si afecteaza toti pasagerii care si-au programat calatoria pentru ziua in curs, mai sustine sursa citata. 

O noua runda de negocieri intre conducerea companiei si sindicate este programata incepand cu ora 15.00.

O parte din angajatii CFR au declansat un protest spontan spontan, miercuri dimineata, incepand cu ora 7.00, nemultumiti de negocierile privind noul contract colectiv de munca. Reprezentantii CFR spuneau ca din cauza grevei a fost afectata circulatia trenurilor in sapte regionale, in gari fiind oprite, miercuri dimineata, aproximativ 150 de trenuri.

Conducerea companiei si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Munca 2017-2018, negocieri in cadrul carora conducerea CFR SA a anuntat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, crestere care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor, arata compania feroviara. 

Unele trenuri au, pana la aceasta ora, intarzieri de 60, 80 si chiar 100 de minute.

Tabela Sosiri/Plecari din Gara de Nord si ce trenuri au intarzieri aici: http://www.cfr.ro/webcam.php.

Conducerea companiei si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Munca 2017-2018, negocieri in cadrul carora conducerea CFR SA a anuntat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, crestere care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor, arata compania feroviara.

CFR precizeaza, intr-un comunicat, ca "mentine deschis dialogul social si negocierile transparente cu reprezentantii federatiilor sindicale pe marginea definitivarii Contractului Colectiv de Munca pentru perioada 2017-2018". Miercuri la ora 15:00 este programata o noua runda de negocieri intre reprezentantii companiei si sindicate.

CFR sustine, de asemenea, ca "acesta forma de protest incalca procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin inregistrarea de pierderi financiare, si afecteaza transportul pasagerilor care si-au procurat deja biletele pentru efectuarea calatoriei, conform graficului de circulatie din Mersul Trenurilor" si cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat, asigurand ca "se depun toate eforturile astfel incat sa asiguram conditii optime de reluare a circulatiei trenurilor".

Ontrucat actualul Contract Colectiv de Munca (CCM) expira miercuri, 22 martie, compania a propus incheierea unui Act Aditional pe o perioada de minimum 30 zile si maximum 90 de zile, astfel incat salariatii sa nu-si piarda anumite drepturi, cum ar fi acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masa sau a ajutoarelor sociale.

"Negocierile purtate intre administratie si federatiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului), in vederea incheierii unui nou CCM, s-au desfasurat cu respectarea prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011. in cadrul acestor intalniri au fost analizate cu prioritate aspectele privind drepturile salariale si imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajatii companiei.

Contractul de mandat al directorului general al CFR Calatori, Iosif Szentes, a fost prelungit, marti, prin decizia Consiliului de Administratie.
 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si