Grupări de contrabandă, protejate de polițiști corupți. Percheziții de amploare în 4 județe

Percheziții de amploare au avut loc în mai multe județe din sudul și vestul țării în cursul dimineții de azi. Prejudiciul calculat de DIICOT în urma perchezițiilor este de aproximativ 800.000 de euro.

Author: Razvan Ilie miercuri 30 iunie 2021 , 15:15

Prejudiciul calculat de DIICOT în urma perchezițiilor este de aproximativ 800.000 de euro.[Sursa foto: Facebook / Politia Romana]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Procurorii DIICOT- Structura Centrală au efectuat miercuri dimineaţa, împreună cu ofiţeri DGA, peste 150 de percheziţii în mai multe județe din sudul şi vestul ţării, au declarat surse judiciare citate de presa centrală.

Acţiunea a vizat destructurarea unor grupări infracţionale care conlucrează în vederea comiterii infracţiunii de contrabandă.

Citeste si: VIDEO| Dosar penal cu întârziere pentru un pedofil care a încercat să agațe o fetiță de 11 ani în stația de autobuz

Bani pentru polițiștii de frontieră, în schimbul protecției

Potrivit surselor, grupările erau protejate de mai mulţi poliţişti, care primeau periodic sume de bani de la liderii grupărilor de contrabandişti.

La câteva ore după percheziții, DIICOT a transmis un comunicat de presă cu privire la acțiunea care a avut loc în județele Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj.

Perchezițiile au vizat "destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată".

Citeste si: Lista completă a măsurilor de relaxare ce intră în vigoare începând cu 1 iulie

Prejudiciul din dosar: 4 milioane lei

Prejudiciul calculat de DIICOT în urma perchezițiilor este de aproximativ 800.000 de euro, mai precis 3,96 milioane lei.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală, spun procurorii.

Comunicatul DIICOT:

Citeste si: Ceartă de zile mari între Robert și Bianca! „Vreau un cuplu adevărat, nu fake ca și al tău”. Acuzațiile lui Robert i-au scos din sărite pe toți concurenții din „Casa iubirii”: „Ești un prefăcut”- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

"La data de 30.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat un număr de 167 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.

Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă.

Membrii grupării acționau din dispoziția liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deținerii și comercializării de țigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării.

Membrii entității criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora.

De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.

Citeste si: Scandal între Antonia și Elena Chiriac! Cele două s-au lovit în văzul tuturor, într-un club din Capitală! Ce s-a întâmplat, de fapt- kfetele.ro

Citeste si: Salman Khan, iubitul Iuliei Vântur, amenințat cu moartea de unul dintre cei mai periculoși interlopi din India- radioimpuls.ro

Mulți dintre membrii care sprijineau gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară care au acceptat să vândă țigarete provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic.

De asemenea, mijloacele de probă administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigarete provenite din contrabandă, însă, în cadrul acestei entități criminale, rolurile și acțiunile desfășurate în concret de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate.

Din ansamblul probator rezultă faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat în sensul că au finanțat împreună anumite transporturi de țigarete de la furnizori comuni și ulterior, la locul de descărcare, au împărțit marfa. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este în sumă de 3.961.380 lei.

La sediile DIICOT – Structura Centrală și Biroul Teritorial Mehedinți, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, DICE, SCCO Mehedinți, SCCO Timișoara, SCCO Cluj și BCCO București și al jandarmilor din cadrul BSIJ și Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție."


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si