Starea de urgenţă - Măsuri economice: Guvernul poate adopta măsuri de ultima oră

Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19, iar autorităţile publice centrale pot rechiziţiona unităţi de producţie materiale şi echipamente, se arată în anexele la decretul de instituire a stării de urgenţă semnat luni de către preşedintele Klaus Iohanni.

G.B., luni 16 martie 2020 , 16:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Măsurile economice de orimă urgenţă cu aplicabilitate directă ca urmare a instituirii stării de urgenţă sunt:

- Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

- Pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu COVID-19, autorităţile publice centrale pot rechiziţiona unităţi de producţie materiale şi echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Citeste si: Stare de urgență în România. Apelul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

- Autorităţile publice centrale precum şi entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar, pot achiziţiona în mod direct materiale şi echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Citeste si: Mesajul lui Arnold Schwarzenegger pentru fanii săi, în plină pandemie de coronavirus

Starea de urgenţă - Măsuri economice: Guvernul poate adopta măsuri de ultima oră

- Beneficiarii fondurilor europene afectaţi de adoptarea măsurilor de urgenţă prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autorităţile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanţare încheiate conform legii.

- Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situaţie de urgenţă în baza documentelor justificative.

Starea de urgenţă - Măsuri economice

Citeste si: Femeie din Piteşti, prinsă pe Aeroportul "Henri Coandă" când încerca să aducă în ţară droguri de mare risc

- Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuităţii în aprovizionare, respectiv extracţie, producţie, procesare, transport, distribuţie, furnizare, mentenanţă întreţinere şi reparaţii a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate necesare funcţionării corespunzătoare a sistemului energetic naţional, precum şi asigurarea continuităţii funcţionării acestuia şi a tuturor serviciilor de utilitate publică.

- Se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă.

- Pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică (energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi etc.), în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă.

Citeste si: Stirile Kanal D de duminica seara, prima ​sursa de informatii pentru romanii din intreaga tara! “Asta-i Romania”, urmarita de peste un milion de telespectatori! 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si