Guvernul a sesizat la Curtea Constitutionala pensiile speciale pentru alesii locali. Dacian Ciolos: "Ele risca sa afecteze sistemului public"

Guvernul a contestat, luni, la Curtea Constitutionala legea privind pensiile speciale pentru alesii locali, au declarat pentru News.ro surse oficiale. Premierul a precizat, la RRA, ca impactul bugetar al acestor pensii ar fi de 400 de milioane de lei pe an.

A.C., luni 27 iunie 2016 , 13:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca aceste pensii ar putea afecta sistemul public.

"Inseamna ca dai ca si pensie mai mult decat categoria respectiva a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie sa suporte cheltuiala. Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la CCR, chiar astazi am semnat aceasta sesizare. Ele risca sa afecteze insasi consolidarea ideea de pensii si a sistemului public", a declarat Ciolos, luni, la Radio Romania Actualitati.

Premierul a precizat ca prin aceasta contestatie nu se propune taierea pensiilor: "Aceste mesaje transmise, ca Guvernul nu mai plateste pensiile sau ca taie pensiile sunt doar petarde cu interes electoral sau pentru a destabiliza si a crea ingrijorare in randul pensionarilor. Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, insa vrem sa luam masuri pentru ca acest sistem sa fie credibil si sa nu il aruncam in aer prin decizii care risca sa il destabilizeze".

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, le-a cerut primarilor, saptamana trecuta, sa iasa public si sa spuna ca nu au nevoie de pensii speciale, precizand ca nu va putea exista un sistem de pensii ”articulat” in momentul in care apar acordari de pensii speciale pe principiul noncontributiv si fara resursa bugetara indicata

Pislaru a subliniat ca pensiile speciale ”erodeaza practic sistemul public de pensii”.

”Pensiile speciale sunt facute pe un regim noncontributiv, ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam cu bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite”, a aratat ministrul Muncii, potrivit news.ro.

Senatul a adoptat, la inceputul saptamanii trecute, proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de catre plen cu 101 voturi favorabile, unul "impotriva" si sase abtineri.

Proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale alesilor locali a ajuns pe ordinea de zi a plenului Senatului dupa ce a fost retrimis la comisie inainte de alegerile locale. Cu o ora inaintea sedintei de plen, Comisia de constitutionalitate a adoptat un raport suplimentar, fara nicio modificare fata de cel adoptat in luna aprilie.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in cazul acestei legi, iar in ianuarie CCR a declarat, in unanimitate, ca legea este neconstitutionala.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si