Guvernul alocă noi bani pentru premiile elevilor. Cine poate primi 20.000 de lei de la stat

Guvernul aproba în ședința de miercuri creşterea sumelor alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale. Sumele pot ajunge până la 20.000 de lei de persoană.

Author: Sorin Negru miercuri 14 septembrie 2022 , 12:55

nicolae ciuca

Nicolae Ciucă, declarații la începutul ședinței de Guvern 

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat noile acte normative adoptate azi de Guvernul României, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a venit cu precizările necesare. 

Citeste si: Mii de români ar putea primi salariul minim european. „1,5 milioane de angajați vor beneficia!”

"Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a venit cu precizări legate de bursele acordate elevilor cu rezultate deosebite.

Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba de o creștere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaționale sunt medaliați cu aur absolut, deci punctaj maxim, de 15.000 de lei medalii de aur, de 12.500 de lei argint și bronzul- 10.000 de lei.

Premiul I la Olimpiada națională crește de la 22 lei la 600 lei

Prin actul normativ aprobat azi, este reglementată inclusiv recunoașterea valorii în concursurile naționale.

"Este vorba de o creștere semnificativă, de asemenea, pentru olimpiadele regionale a premiilor. Este vorba de o creștere de la 22 de lei per elev, cât se primea, 22 de lei per elev pentru premiul I la olimpiadă națională pe echipe. Într-o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, fiecare elev primea 22 de lei pentru premiul I la olimpiadă națională, conform unei hotărâri de guvern din anul 2016. Prin hotărârea de guvern de astăzi, creștem de la 22 la 600 de lei pe elev pentru premiul întâi la olimpiada națională", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: S-a sunat de schimbare, pentru copiii din comuna Grivița, Galați. Christian Sabbagh: “Satisfacția este uriașă atunci când vezi bucuria pe fețele acestor copii”

Toate aceste premii se plătesc din bugetul Ministerului Educației. De asemenea, a fost aprobată o hotărâre de guvern și o ordonanță de urgență prin care se extinde cu încă 50 de școli programul 'Masă caldă'- este un element extrem de important care vine în pregătirea Proiectului Legii educației ''România educată'', în care extinderea se face nu la 300, nici la 350 de școli ci, așa cum s-a agreat în discuțiile anterioare, la un milion de elevi, cel puțin un milion de elevi în România să beneficieze de masă caldă după adoptarea acestor legi.

Nicolae Ciucă, discuții cu ministrul Educației și autoritățile locale

Premierul a vorbit și despre transportul şcolar al elevilor din mediul rural, îndeosebi a celor proveniţi din familii cu probleme financiare.

"La nivelul Guvernului şi în discuţiile avute în particular cu domnul ministru am solicitat ca prin măsurile pe care le luăm să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile pe care le luăm la nivel central, împreună cu autorităţile locale- subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu mediul asociativ al autorităţilor locale- să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru ca să asigurăm copiilor din România accesul şi, desigur, dreptul la educaţie", a declarat Nicolae Ciucă.

Precizări aduse de Ministrul Educației: Decontarea transportului se va face la sumă dublă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre diferența între bursele sociale și asigurarea transportului, precizând că sunt două lucruri distincte.

"De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toți elevii aflați în dificultate din perspectiva socio-economică. Este vorba, în primul rând, de proveniența din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilități, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc- avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă- burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. În anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câțiva lei. Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală".

Potrivit ministrului Cîmpeanu, un proiect de ordonanță de urgență este deja pe circuitul de avizare și ar putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern. Este vorba de OUG prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum.

"Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei. Sunt aceste alocații forfetare pentru ca peste o sută mii de elevi să poată ajunge la școală. Aceste alocații forfetare, conform proiectului de ordonanță de urgență, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem județe precum Suceava și Constanța, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte județe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente și alocația forfetară va putea să crească cu 50%. Foarte important de precizat: bursele sociale se asigură prin bugetele autorităților locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la școală dus-întors, se asigură din bugetul Ministerului Educației. În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocații de transport, și dacă are performanță, poate primi, conform proiectului de hotărâre de guvern de astăzi și bursă de performanță de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la școală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună", a mai spus Sorin Cîmpeanu. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si