Guvernul a înființat un nou Comitet interministerial. Cum va limita creșterea prețurilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură care are ca obiectiv identificarea de soluții pentru protejarea cetățenilor și a sectoarelor economice de efectele crizei energetice.

Author: Sorin Negru marți 25 ianuarie 2022 , 18:54

Principalele atribuții ale Comitetului interministerial sunt stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung, în vederea limitării creșterii prețurilor la energie.<[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură care are ca obiectiv identificarea de soluții în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, a anunțat Guvernul într-un  comunicat de presă.

Citeste si: A fost aprobată plafonarea facturilor la energie. Ce decizii au fost adoptate în ședința de Guvern

Tot marți, în ședința de Guvern, Executivul a aprobat un nou set de măsuri de sprijin  în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Noul OUG va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie, dar nu va avea efecte decât până la 31 martie 2022.

Ce atribuții are noul Comitet interministerial în domeniul energiei

Principalele atribuții ale Comitetului interministerial sunt stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung, în vederea limitării creșterii prețurilor la energie.

Din Comitet vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanțelor și Agenției Națională pentru Resurse Minerale.

Citeste si: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate- kanald.ro

Citeste si: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Citeste si: Factura incredibilă la electricitate pe care a primit-o un client din Capitală: ,,Băi, voi nu sunteți normali? Omorâți oamenii cu cifrele astea!"

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“- S.A., Bursei Române de Mărfuri- S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai mediului academic.

Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în debutul ședinței de guvern că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

"Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică. În acest sens, am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie", a arătat Nicolae Ciucă.

Care sunt tarifele maxime la energie după 1 februarie

Potrivit OUG-ului adoptat azi, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani /kwh energie electrică şi 0,31 bani /kwh gaze, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum până la 500 kw/h energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 bani/ kwh la energie electrică şi cca 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Citeste si: Ce au mărturisit mirii din Irak, după ce ziua nunții lor s-a transformat într-un adevărat coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

S-a decis ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu /kwh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kwh la gaze naturale, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si