România ar putea trece la moneda euro. Ce anunț a făcut ministrul Finanțelor

La jumătatea lunii decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat, la prezentarea ocazionată de lansarea cărţii "Capitalism şi capitalişti fără capital în România" că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Author: Diana Bostan vineri 21 ianuarie 2022 , 08:29

România ar putea trece la moneda euro. Ce anunț a făcut ministrul Finanțelor

România ar putea trece la moneda euro. Ce anunț a făcut ministrul Finanțelor

[Sursa foto: istockphoto]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România nu va trece la moneda euro mai devreme de anul 2029, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Ce anunț a făcut ministrul Finanțelor

"Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. (...) Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc.

Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică",  a explicat Câciu.

Citeste si: VIDEO| Oamenii legii au efectuat percheziții în cazul unor persoane care ar fi obținut, ilegal, indemnizații pentru creșterea copilului. Prejudiciul ajunge la peste 5.550.000 lei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si