România nu va trece la moneda euro mai devreme de anul 2029, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Ce anunț a făcut ministrul Finanțelor

"Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public.

Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală.(...) Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică",  a explicat Câciu.

Citeste si: VIDEO| Oamenii legii au efectuat percheziții în cazul unor persoane care ar fi obținut, ilegal, indemnizații pentru creșterea copilului. Prejudiciul ajunge la peste 5.550.000 lei

România a ratat, până acum, toate șansele de a adera la moneda euro

Aderarea la zona euro este un proces deschis, dar care se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi "criteriile de la Maastricht", care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

 Aceste criterii sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, dar se ține cont și de compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare. 

 La ultima analiză, România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii economice menționate.

Citeste si: Angajări în SRI 2022. Cum poți obține un post și ce salariu primești


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si