Ședință de Guvern. Executivul discută subvenționarea prețului la căldură

Guvernul interimar se întrunește în ședință, luni de la ora 15.00, la Palatul Victoria. Pe agenda Guvernului Florin Cîțu a fost introdusă problema subvenționării prețului la căldură în marile orașe, după ce tot mai mulți primari cer ajutorul Executivului.

Author: Razvan Ilie luni 08 noiembrie 2021 , 14:33

Primăriile au cerut bani de la Executivul Florin Cîțu

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul interimar discută luni subvenționarea prețului la căldură  pentru localitățile unde prețul la gigacalorie a explodat în această iarnă. Rezolvarea ar trebui să vină printr-o hotărâre de guvern, iar cele mai noi date arată că va fi nevoie de cel puțin o jumătate de miliard de euro pentru subvenționarea tarifelor la gigacalorie.

Citeste si: Certificatul verde Covid-19 ar putea deveni OBLIGATORIU la locul de muncă. Proiectul urmează să fie votat în comisiile de la Camera Deputaților

În şedinţa de Guvern de astăzi, premierul demis ar trebui să împărtă banii către primari, necesari pentru a acoperi cheltuielile cu căldura.

În total, 27 de municipii cer peste 2,8 miliarde de lei.

Unde se duc cei mai mulți bani

Cea mai mare alocare o cere primarul general al Capitalei, Nicusor Dan: peste 1,1 miliarde de lei. Pe următoarea poziție se află Timișoara, care cere 366 milioane de lei și Iași cu 316 milioane de lei.

Citeste si: Primăria Capitalei a reabilitat 15 kilometri din rețeaua de termoficare din 700 de kilometri care trebuie reabilitați

Dacă situația nu este rezolvată cât mai repede, sute de mii de români riscă să rămână fără căldură în această iarnă din cauza imposibilității de acoperire a costurilor de termoficare de către primării.

Banii pentru primării, alocați din fondul de rezervă al Guvernului 

Premierul interimar, Florin Cîțu, le-a transmis edililor că această problemă va fi rezolvată și vor fi alocați bani din fondul de rezervă al Guvernului, însă trebuie gândită mai înainte o formulă prin care banii să ajungă exact acolo unde este nevoie.

Ar fi vorba de o formulă care să nu fie criticată de o unitate administrativ-teritorială sau alta, Florin Cîțu precizând că Ministerul Finanțelor urmează să definitiveze un proiect de hotărâre în acest sens și să vină cu el pentru a fi discutat în ședința de guvern de luni.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Citeste si: Oradea, orașul campion la amenzile pentru parcare

Florin Cîţu a explicat zilele trecute că acest demers este doar unul pentru moment, fiind însă nevoie de un plan pe termen mediu și lung, astfel încât asemenea situații să nu mai aibă loc în anii următori.

Florin Cîțu mai spunea că, înainte de a aloca acestor fonduri solicitate de municipii pentru subvenționarea gigacaloriei, proiectul de hotărâre de guvern trebuie pus în concordanță cu amendamentele la legea care plafonează prețul la energie și gaze.

Cu cât se va scumpi gugacaloria în Capitală

Săptămâna trecută, premierul a avut o întrevedere cu primarii pe acest subiect, iar apoi a avut o întâlnire și cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Nicuşor Dan a precizat vineri, 29 octombrie, că în prezent, Primăria Capitalei poate mări subvenţia pe care o acordă în acest moment pentru termoficare.

Instituția ar putea plăti 100- 200 de milioane de lei în plus faţă de cele 950 de milioane de lei alocate din buget anul acesta. Edilul accentua însă că decizia aparţine membrilor Consiliului General al Capitalei.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Primarul Municipiului București declara însă că până acum, preţul de producţie a gigacaloriei a fost de 206 lei, la care se adăugau 220 de lei pentru distribuţie şi transport, plus TVA de 19%, acestea având ca rezultat un preţ total de 506 lei pentru gigacalorie. Din acest preţ de 506 lei, populaţia a plătit 164 de lei, restul de 340 de lei fiind plătit de primăria Capitalei.

Conform deciziei ANRE, în prezent, preţul de producţie este de 329 de lei plus TVA.

În plus, edilul Capitalei, Nicușor Dan, sublinia faptul că, începând cu 1 ianuarie 2022, TVA urmează să fie diminuată la 5% pentru producţia şi pentru transportul de energie termică.  ,,Deci, o să avem o diminuare din punctul de vedere al TVA. Adică, începând cu 1 noiembrie, va fi 329 de lei plus 19%, iar din ianuarie o să fie 329 plus 5%", a explicat Nicușor Dan.  

La Parlament ar urma să înceapă  noi audieri în Comisia specială de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterilor fără precedent ale prețurilor la gaze naturale și la energie electrică. Au fost convocați reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor de la marile companii de profil, E.ON, Engie şi Enel.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si