VIDEO | Guvernul a aprobat miercuri majorarea punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii

Guvernul Ciucă are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 15 decembrie, Ordonanţa de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor de la 1 ianuarie 2022, majorarea punctului de pensie, precum și creșterea pensiei minime. Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat măsurile din pachetul social adoptate de Guvern, dar și impactul suplimentar: 11 miliarde de lei pentru pensii, 1,9 miliarde de lei pentru alocaţii şi 225 de milioane pentru indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități.

Author: Razvan Ilie marți 14 decembrie 2021 , 20:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE: Cele două Ordonanțe au fost adoptate

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat la finalul ședinței de Guvern că au fost aprobate cele două Ordonanțe care implementează o mare parte din pachetul social promis în programul de guvernare. Ministrul Muncii a arătat că prima Ordonanță se referă la alocaţia de stat pentru copii, şi instituirea celei de-a 13 a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. 

„Este o ordonanţă comună a Ministerului Muncii cu Ministerul Familiei, astfel încât, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocaţiile de stat pentru copii se majorează, pentru cei cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani, alocaţia se majorează la 600 de lei, şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, alocaţia se majoreazaă la 243 de lei”.

După cum prevede un proiect de OUG publicat pe site-ul Guvernului, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va fi de 243 de lei, iar cea pentru copiii de până la 2 ani va ajunge la 600 de lei.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, reacție în scandalul dintre soții Șoșoacă și jurnaliștii italieni

De asemenea, Guvernul va majora, printr-o altă Ordonanță de Urgență( vezi proiectul aici), punctul de pensie la 1.586 de lei şi pensia minimă de la 800 la 1.000 lei. În plus, în ianuarie se va acorda aşa-numita a 13-a indemnizaţie persoanelor cu handicap.

Citeste si: VIDEO| După ce a furat de la gura copiilor, directoarea centrului de creşe din Ploieşti a fost lăsată în libertate

Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2022

Guvernul PNL-PSD a decis ca, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii să fie stabilită în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani 

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

Citeste si: Când primesc pensionarii ajutorul financiar de la Guvern. Ministrul Gabriela Firea, anunț de ultim moment

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în  documentul oficial al Guvernului.

Citeste si: Cadou de la Guvern- cresc pensiile

Punctul de pensie crește la 1.586 lei

Documentul prevede majorarea punctului de pensie, dar şi a pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei. Punctul de pensie va ajunge, la 1 ianuarie 2022, la 1.586 lei.

”Începând cu anul 2023 valoarea(...) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai arată în document.

Citeste si: Taxele locale ar putea să crească din 2022

Indemnizație compensatorie pentru persoanele cu handicap

OUG prevede, de asemenea, acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizaţii persoanelor cu dizabilităţi în ianuarie 2022. 

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;  

b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.  

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:  

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;  

b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;  

c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce... LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce Ucraina și-a retras trupele din Lisichansk: „Nu renunțăm la nimic!”
kfetele.ro
,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al... ,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital
spotmedia.ro
O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm
spotmedia.ro
SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat... SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat pentru dreptul la avort
b1.ro
Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10”... Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10” (GALERIE FOTO)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi... Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi respins
doctorulzilei.net
Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului
romaniatv.ro
Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si