Guvernul marchează 30 de ani de la Revoluţie/ Orban: Revoluţia face parte din noi înşine; numai vinovaţii vor să ascundă adevărul/ Iohannis: Eroii au transformat un vis în realitate - VIDEO

Guvernul României marchează, duminică, printr-un eveniment organizat la Ateneul Român, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Author: M.A. duminică 22 decembrie 2019 , 13:36

Guvernul marchează 30 de ani de la Revoluţie; Iohannis a fost prezent
Guvernul României marchează, printr-un eveniment organizat la Ateneul Român, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie. Prezenți au fost Iohannis și Orban
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Ludovic Orban a spus că este ”modesta” contribuţie a Guvernului la rememorarea acelor evenimente care au dus la căderea comunismului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ”eroii au transformat un vis în realitate”, murind pentru libertatea pe care nu au apucat să trăiască.

Evenimentul a debutat, la 12.30, cu intonarea Imnului Naţional după care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei.

Premierul Ludovic Orban a spus că, prin acest eveniment, ”Guvernul încearcă să aducă o modestă contribuţie la marcarea celui mai eroic moment”.

”Revoluţia face parte din noi înşine”, a spus Orban, precizând că doar vinovaţii vor să ascundă astfel de crime şi să nu se afle adevărul.

”În aceste zile, am văzut că amintirea Revoluţiei a rămas vie şi în memoria Europei care cere alături de noi adevăr şi dreptate”, a mai spus Orban.

Şi preşedintele Academiei Române s-a adresat participanţilor, dar şi preşedintele Klaus Iohannis.

”Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor şi fiicelor naţiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generaţii pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi şi teferi între hotarele ţării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani.

În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înţesat de fum şi de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanţelor şi de urletul maşinilor de luptă. În timp ce în jurul nostru Cortina de Fier se ridica, lăsând oamenilor din Polonia, Ungaria, Germania Democratică, Cehoslovacia şi Bulgaria şansa de a fi liberi, jugul opresiunii comuniste din România sfida realitatea cu preţul unor crime copleşitoare. După şase zile de lupte sângeroase la Timişoara şi în alte locuri, miracolul s-a săvârşit la Bucureşti.
Luptând împotriva tiraniei, românii s-au eliberat printr-o revoltă anticomunistă de proporţii”, a spus Klaus Iohannis.

”Azi, la 30 de ani distanţă, mă înclin cu recunoştinţă şi profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor şi martirilor noştri care au pierit doborâţi de bastoane, seceraţi de gloanţe, striviţi de TAB-uri, ucişi de cumplita ură dezlănţuită a unui regim criminal. Găsesc, aşadar, foarte potrivit acest cadru – locul simbolic încărcat de amintiri al împrejurimilor Ateneului Român şi chipurile iubitoare de libertate din aceste fotografii– pentru a sublinia că cel mai bun antidot împotriva uitării este evocarea

faptelor şi, acum ca şi întotdeauna, protejarea şi îngrijirea memoriei eroilor noştri. Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din Decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost rău, vom putem construi o ţară dreaptă. Am spus deseori că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate! Societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr! Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber. Până când Justiţia îşi va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: «Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie»”, a mai spus şeful statului.

Citeste si: Mihai Șora replică la pățania lui Gelu Voican-Voiculescu: „Când Justiția e șchioapă, cum să nu apară câte-o cârjă care caută s-o țină dreaptă?”

Citeste si: Guvernul marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, printr-un eveniment organizat la Ateneul Român. Şeful statului va lua parte la manifestări. Pe sediul MAI va fi realizată o proiecţie de imagini

Citeste si: Unde s-au pierdut trupurile cuplului Ceaușescu, după execuție. Răspunsul la trei decenii de la revoluție

Apoi, Iohannis a citat şi din Doina Cornea.

Evenimentul are tematica ”30 de ani de libertate” şi constă în vernisajul unei expoziţii foto-documentare, dedicată eroilor Revoluţiei Române din 1989, urmat de un concert vocal-simfonic Requiem de Mozart, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii ”George Enescu”.

La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, ai instituţiilor publice, societăţii civile, mediului de afaceri, personalităţi din domeniile culturii, sportului,  parlamentari şi europarlamentari, membri ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, reprezentanţi ai cultelor religioase, membri ai Guvernului.

Tot duminică, 22 decembrie, în jurul orei 18.30, în memoria martirilor Revoluţiei Române, va fi realizată o proiecţie de imagini pe clădirea sediului Ministerului Afacerilor Interne, din Piaţa Revoluţiei.

La eveniment va lua parte şi premierul Ludovic Orban. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Masca de protecție reintroudusă în anumite zone, după apariția a două noi focare de... Masca de protecție reintroudusă în anumite zone, după apariția a două noi focare de COVID. Unde s-a luat această decizie
spotmedia.ro
Când Dăncilă e reperul și ceaușismul e modelul Când Dăncilă e reperul și ceaușismul e modelul
spotmedia.ro
Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video) Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video)
b1.ro
Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea,... Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si