
Guvernul adoptă bugetul pentru 2025. Marcel Ciolacu: „Sunt zeci de miliarde de lei țintite”
Guvernul s-a reunit sâmbătă pentru a adopta bugetul pentru acest an. Proiectul o să ajungă în aceeași zi în Parlament.
Marcel Ciolacu a anunțat la deschiderea ședinței de sâmbătă a Guvernului că proiectul de buget pentru 2025 nu cuprinde modificări în privința taxelor și impozitelor. Există anumite sume importante prevăzute pentru investiții și dezvoltare, astfel că „anul viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, semn clar că România intră într-o altă ligă economică”.
Proiectul de buget va ajunge sâmbătă în Parlament, unde va fi pus în procedură de dezbatere de comisii.
„Adoptăm azi proiectul de buget pe 2025, unul fără modificări de taxe și impozite. Este un buget de dezvoltare în care investițiile ajung la un nou record – 150 de miliarde de lei, plus 30 de miliarde față de anul trecut.
Marcel Ciolacu: „Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene”
Costurile de funcționare ale statului o să scadă cu 0,5 puncte procentuale prin reducerea cheltuielilor pentru personal, bunuri și servicii, a anunțat premierul.
„În paralel, reducem costurile de funcționare a statului cu 0,5 puncte procentuale. Ajustăm și cheltuielile de personal, și cele de bunuri și servicii.
Protejăm puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut din 1 ianuarie salariul minim la 4050 lei. În 2025, câștigul salarial net va crește cu 6,1%, peste nivelul inflației de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici. Îmi asum ferm decizia”, a mai precizat Marcel Ciolacu.
În același timp, ajutoarele pentru economie și IMM-uri o să se acorde în continuare și o să fie alocate 11 miliarde programelor Anghel Saligny și PNDL.
„Continuăm sprijinul pentru economie și IMM-uri cu toate schemele de ajutor de stat din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.
Prioritizăm investițiile locale în funcție de impactul economic. Alocăm 11 miliarde Programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR și 3,3 miliarde celor din fonduri europene. În plus, creștem simțitor în acest an descentralizarea finanțărilor publice către autoritățile locale.
Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni și voi pune o presiune uriașă pe toată lumea să luăm acești bani!
Am cerut ca suma alocată investițiilor să fie mai mare decât deficitul deoarece așa e corect pentru români. Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale și un sistem de educație mai performant”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern.