Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

Halloween-ul este sărbătorit în fiecare an, în data de 31 octombrie. Copiii sunt cei mai încântați când vine vorba de această sărbătoare, însă și adulții o așteaptă cu nerăbdare. Unii dintre aceștia se costumează în diverse stiluri și dau petrecerii în cinstea acestei sărbători.

Author: Alina Raducu joi 14 octombrie 2021 , 15:53

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată legendele neștiute ale sărbătorii de Halloween!

Ce semnificație are sărbătorea de Halloween?

Halloweenul a devenit popular si in România de mai mulți ani și este sărbătorit în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.

Totodată, este important de menționat faptul că Halloween-ul se numara printre cele mai vechi sarbatori, fiind preluata de-a lungul timpului de mai multe popoare. Astfel, veselia si originalitatea ei au devenit molipsitoare, iar ca tot mai multi oameni aleg sa o celebreze.

Istoria sărbătorii de Halloween spune că civilizatiile vechi considerau ca in aceasta noapte sufletele celor morti se intorc printre cei vii. Iar pentru a le alunga, oamenii au ales sa se imbrace in costume infricosatoare si sa-si decoreze casa cat mai neplacut, incercand sa faca mult zgomot.

Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică și a devenit cunoscută odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea.

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: A crezut că a surprins pe cer un OZN. Surpriză maximă: Ce era, de fapt? ”Nu am văzut niciodată așa ceva. Am fost înspăimântată”

Numele de Halloween provine din limba engleză, de la expresia All Hallows-Even (evening), noaptea dinainte de All Hallows, iar sărbătoarea de Halloween a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental, catolic și protestant.

De-a lungul mai multor secole, sărbătoarea cunoscută sub numele de Halloween a fost influențată de mai multe culturi, spre exemplu: în Imperiul Roman era cunoscută drept Ziua Pomona, la celtici era cunoscut festivalul Samhain, iar la creștini sărbătoarea era cunoscută drept Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Halloween 2021. Ce legende înspăimântătoare sunt legate de această sărbătoare?

Când este Halloween, una dintre cele mai semnificative decorațiuni este dovleacul. Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe Jack oLantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac.

Acest personaj obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. Jack oLantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

Halloween 2021: Legendele acestei sărbători

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Care sunt cele mai îngrozitoare 7 filme horror din toate timpurile

O altă legendă echivalentă Halloween-ului este ziua de Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânandrei Cap-de-Iarnă. Pregătirea pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc, se face încă din ajun, adică din 29 noiembrie când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american.

Tot de Halloween, se organizau și activități cum ar fi trick-or-treat,  adunări festive, îmbrăcăminte, mâncăruri dulci și Jack-o-lanterne sau dovlecii felinar.

O tradiție populară românească de Sfântul Andrei, care este similară sărbătorii de Halloween este cea legată de lupi. Sfântul Andrei este stăpânânul lupilor, fiind cel care îi protejează pe oamenii atacați de aceste animale, despre care se știe în legende că, în noaptea cu lună plină se transformă în vârcolaci.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si