Iași: amenzi de 14.000 de lei date de inspectorii ANPC în urma unor controale

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat, până în prezent, amenzi de 14.000 de lei în urma unor controale făcute la comercianţi de produse alimentare şi jucării, în judeţul Iaşi, dar verificările nu s-au încheiat.

Author: M.A. luni 01 iunie 2020 , 19:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sursă: ANPC

Printre neregulile găsite se numără vânzarea de alimente expirate, depozitarea lor în vitrine frigorifice ruginite şi nefuncţionale, dar şi lipsa etichetelor în limba română pe jucării.

Citeste si: VIDEO| Relaxare de vară: Terasele s-au redeschis cu reguli stricte și cu număr de locuri limitat

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipele mixte ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov şi ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi au făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, o amplă acţiune de control pentru a se verifica respectarea legislaţiei în cazul comercializării de produse alimentare şi de jucării, în judeţul Iaşi.

Citeste si: New York a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume. Care sunt cauzele, cum ne afectează și de ce ar trebui să ne pese- kanald.ro

Citeste si: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie- wowbiz.ro

Sursă: ANPC

Astfel, au fost făcute 47 de verificări la operatorii economici din Iaşi, pentru 11 dintre acestea – finalizate până acum- fiind deja dispuse 10 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 14.000 de lei.

Citeste si: Plaja din Mamaia, luată cu asalt de turişti şi constănţeni, de 1 iunie

"Sancţiunilor de până acum li s-a adăugat şi măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 239 kg de produse alimentare, în valoare de 5.186 lei, şi de oprire definitivă de la comercializare şi retragere din circuitul de consum a unei cantităţi de 357 kg de produse alimentare, în valoare de 6.081 lei", arată sursa citată.

Sursă: ANPC

Cele mai frecvente nereguli constatate de comisarii ANPC în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare sunt utilizarea în scopul expunerii produselor spre vânzare a unor vitrine frigorifice nefuncţionale, neigienizate şi cu pete de rugină; comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate depăşit; neasigurarea condiţiilor optime de depozitare, în conformitate cu regimul de temeperatură indicat de producător; schimbarea stării termice a proselor; expunerea la vânzare şi depozitarea produselor lactate şi din carne în afara spaţiilor frigorifice, la temperatura mediului ambiant; lipsa instrumentelor de măsurare a temperaturii; lipsa buletinelor de verificare metrologică a cântarelor utilizate; folosirea unei maşini de gheaţă insalubră, cu pete de rugină pentru realizarea gheţei necesare comercializării peştelui.

Citeste si: Monica Pop e revoltată că prețurile la alimente și medicamente au crescut în timpul pandemiei de coronavirus: "Banii nu au nici empatie, nici înțelegere, nimic!”

La vânzarea de jucării, s-au constatat nereguli precum comercializarea unor jucării cu informaţii incomplete sau lipsa marcajului CE; comercializarea unor jucării de import fără etichete traduse în limba romană.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si