Iata in ce moneda, ce tip de rate si pe ce perioada este cel mai putin riscant sa iti faci credit la banca

Cine vrea un credit este sfatuit de specialisti sa se gandeasca de 3 ori inainte de a semna contractul cu banca! Ce-i mai rau abia urmeaza, cred analistii economici in privinta cresterii ROBOR! Uneori, insa, chiar nu poti face nimic fara ajutorul bancii! Iata in ce moneda, ce tip de rate si pe ce perioada este cel mai putin riscant!

Author: V.P. miercuri 18 octombrie 2017 , 19:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Creste pretul banilor, adica dobanda.

RADU SOVIANI, ANALIST ECONOMIC: Ar trebui sa se gandeasca de 3 ori si sa incerce sa obtina de la banci o dobanda mai buna. Fata de ceea ce ofera banca standard sa incerce sa obtina o marja mai mica.

In loc de ROBOR +4 sa incerce sa obtina ROBOR +3,5.

Inainte de a semna orice fel de contract, calculati ce impact are rata asupra venitului lunar.

ELENA TUTUNARU, BROKER DE CREDITE: Personal, recomand sa nu depaseasca 35 la suta din venit. Altfel, vor fi blocaje!

Asta inseamna ca la un venit de 10 lei, rata… Nu trebuie sa depaseasca 3 lei 50. Totusi… Nimeni si nimic nu-ti garanteaza ca venitul va ramane mereu acelasi.

Asadar, e bine sa luati in calcul si scenariile negre si... sa aveti banii pentru ratele pe doua, trei luni, pusi deoparte. Alta intrebare importanta este legata de moneda. Lei sau euro?, caci de francul elvetian ne-am lecuit!

ELENA TUTUNARU, BROKER DE CREDITE: Moneda cea mai buna este moneda in care iti primesti venitul. Ai venitul in lei, atunci in lei.

In cazul creditelor in lei, verificati fluctuatiile ROBOR! Atentie: previziunile nu sunt bune!

RADU SOVIANI, ANALIST ECONOMIC: Dobanzile pe care le vedem acum sunt, din pacate, cele mai mici din cele pe care le vedem data viitoare.

Pasul urmator este sa alegeti tipul de rata: egala sau descrescatoare!

ELENA TUTUNARU, BROKER DE CREDITE: Acum am luat creditul. Pe masura ce platesc, rata sa scada si sa-mi fie mai usor. Recomand din suflet acest tip de rata.

Luati in calcul si sprijinul unui broker de credite. Pana si guvernatorul BNR recunoaste ca imprumuturile luate pe repede inainte va pot ingropa in datorii.

MUGUR ISARESCU, GUVERNATOR BNR: Creditul are si o parte emotionala. Este o mare bucurie cand il iei si o mare dificultate cand incepi sa-l platesti!

Un broker rezolva partea de comunicare cu banca si va ajuta sa eviti capcanele.

ELENA TUTUNARU, BROKER DE CREDITE: Poate sa-ti spuna pe profilul tau de client care e banca potrivita pentru tine te ajuta sa nu mergi singur sa te documentezi si sa-ti diminuezi scorul FICO.

Ce inseamna asta? Dupa ce ati cerut oferte de la 3 banci diferite folosind acelasi CNP, scorul FICO mareste costul creditului pentru persoana respectiva la celelalte banci.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si