Cu toate că orice abatere de la ritmul normal al organismului nostru ar trebui să ne îngrijoreze, mulţi oameni apelează la auto-medicaţie, preferând să se trateze singuri atât pentru banalele răceli, cât şi pentru palpitaţii. Dar câţi dintre aceştia citesc prospectul de utilizare al medicamentului Aspacardin, de exemplu, unul dintre cele mai utilizate pentru simptome precum bătăile neregulate ale inimii sau pentru senzaţiile de fluturări rapide la nivelul pieptului?
Ce să ştii dacă iei Aspacardin fără prescripţie medicală
- Aspacardin este un medicament cu potasiu care acţionează asupra inimii şi vaselor de sânge. Este utilizat ca terapie adjuvantă în angina pectorală, infarctul miocardic, insuficienţa cardiacă, aritmiile din cursul infarctului miocardic şi alte aritmii, precum şi în stările de post infarct şi în stările de oboseală fizică.
- Aspacardin este interzis în cazul:
- Copiilor
- Femeilor însărcinate sau care alăptează
- Persoanelor alergice (hipersensibile) la aspartat de magneziu, aspartat de potasiu,
ulei hidrogenat din seminte de bumbac sau carmeloza sodica
- Persoanelor care au funcţia renală sever afectată, deoarece magneziul şi potasiul se elimină prin urină
- Trebuie să ai o grijă deosebită în cazul în care suferi de o infecţie urinară şi vrei să utilizezi Aspacardin. Aşteaptă ca aceasta să se vindece, înainte de a începe tratamentul cu magneziu.
- În cazul în care observi apariţia stărilor de greaţă, sau a altor simptome precum diaree sau dureri abdominale, trebuie să te adresezi medicului, informându-l cu exactitate referitor la medicamentele pe care le-ai luat în ultima perioadă.
- Dacă iei Aspacardin fără reţetă şi fără să-ţi fi fost recomandată o doză optimă pentru tine, ai grijă să nu depăşeşti doza recomandată în prospect: 1-2 comprimate administrate oral (în timpul meselor sau imediat după acestea, dacă ai stomacul sensibil), de 2-3 ori pe zi. În cazul în care depăşeşti doza, concentraţia de magneziu sau de potasiu din organism poate creşte, cauzând diverse simptome mai mult sau mai puţin grave.
Astfel, te poţi confrunta cu stări de greaţă, vărsături, somnolenţă, înroşirea trecătoare a feţei şi gâtului, sete, slăbiciune musculară, diminuarea reflexelor, tulburări ale ritmului cardiac, comă, stop cardiac şi paralizie respiratorie. Mergi la cel mai apropiat spital sau anunţă-ţi medicul de familie în cazul în care apar simptomele enumerate mai sus.
Remedii naturale pentru palpitaţii
E bine să ştii că, pentru palpitaţiile ocazionale care nu sunt cauzate de afecţiuni cardiace sau de afecţiuni psihologice, poţi folosi şi câteva remedii naturale.
- Când simţi că inima îţi bate neregulat, aşază-te şi ridică picioarele. Concentrează-te asupra respiraţiei până când bătăile inimii se regularizează.
- Tuşeşte puternic pentru a creşte presiunea din piept.
- Bea un pahar de apă rece ca să restabileşti ritmul cardiac.
Dacă palpitaţiile nu dispar în decurs de câteva minute, dacă simţi dureri în piept, dacă îţi este greu să respiri, dacă te simţi ameţit sau simţi că eşti pe cale să leşini, cere ajutor medical.
De asemenea, dacă te confrunţi frecvent cu palpitaţii, fă-ţi o programare la medic. Doctorul îţi va verifica pulsul, presiunea arterială, îţi va pune câteva întrebări referitoare la consumul de medicamente, la momentele în care apar palpitaţiile şi la durata acestora, şi îţi va recomanda să faci anumite investigaţii pentru a detecta eventuale boli cardiace.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro