"Iertati-ne, Majestate!" este mesajul romanilor veniti sa-si ia adio de la Regele Mihai, in a doua zi de doliu

Pierderea Regelui Mihai, ultimul nostru monarh, e traita cu o tristete apasatoare de mii de romani. "L-am iubit mai mult ca pe tata" s-a auzit soptit in tacerea de mormant din jurul Palatului Regal. Acolo, o multime impresionanta s-a strans sa isi ia "ramas bun". Toti au avut un singur mesaj: "Iertati-ne, Majestate!"

Author: I. I. vineri 15 decembrie 2017 , 19:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Ma simt singur prin moartea Majestatii Sale. L-am iubit ca pe tata, ca pe mama. Aveam in casa, sub icoana, portretul Majestatii Sale".

"Iertati-ne, Majestate!" Tristul mesaj, scris pe o coala de hartie, strajuieste portretul Regelui Mihai.

Alaturi ard mii lumanari si domneste o atmosfera plina de emotie. Cu greu pot rosti cateva vorbe cei veniti sa-si ia "ramas bun". Ii napadesc lacrimile. 

Regele Mihai a fost simbolul unei Romanii pe care toti ne-am dorit-o, spun cei care l-au pretuit nespus. Peste 20 de mii au trecut in ultimele zile pe la catafalc. Au asteptat intr-o tacere de mormant si cate opt ore, ca la pelerinaj.

Acest pictor nigerian, stabilit de 12 ani in Romania, l-a cunoscut personal pe Regele Mihai, iar intalnirea l-a marcat.

Kingsley Nwabia, pictor: "A fost unul dintre cei mai speciali oameni pe care i-am intalnit.

I-am intalnit in urma cu cativa ani atat pe el, cat si pe Regina Ana, pe Principesa Margareta si Principele Radu si s-au purtat ireprosabil cu mine. Am facut o pictura pentru Familia Regala si a vrut sa ma cunoasca. Am discutat despre viata lui, despre momentul in care mi-a vizitat tara, despre arta si despre viata in Romania, in general".

Povestea de viata a regelui Mihai, mai ales in perioada abdicarii si exilul, a fost pentru multi, ani la rand, un subiect delicat. Interzis chiar. In scoala nu se vorbea, iar istoria s-a transmis prin viu grai.

Cativa elevi de clasa a 12 a din Oradea, care sa pregatesc sa dea examenul de Bacalaureat, au venit cu trenul la Palatul Regal, sa traiasca pe viu emotia acestor zile unice.

"A facut destul pentru tara si din exil... mai ales spiritul lui ca om... mai intai esti om, dupa aceea esti rege sau altceva. Inainte aveam alta parere, probabil eram indoctrinat, dar apoi am vazut ce fel de om era. Se vedea. Nu trebuia sa vorbeasca".

Dupa ce ieri, fostul principe Nicolae a trecut prin multime si a fost indelung aplaudat, astazi au iesit in fata Palatului Regal Principesa Margareta si Principele Radu.

In aceasta seara, sunt asteptate sa soseasca in Romania capete incoronate din toata lumea, care vor lua parte la inmormantarea Regelui Mihai. Printre ele fostul cuplu regal al Spaniei: Regina Sofia si Regele Juan Carlos si printul Charles al Marii Britanii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si