Igor Dodon: Frati romani, va stimez, va iubesc ca vecini, dar haideti sa ne respectam ca doua state independente, suverane!

Dodon: Frati romani, va stimez, va iubesc ca vecini, dar haideti sa ne respectam ca doua state independente, suverane!Preşedintele ales al Moldovei, Igor Dodon, a afirmat, intr-un interviu pentru TVR, ca ii considera pe romani frati şi prieteni, insa este nevoie ca Romania sa renunte la ideile unioniste şi sa probeze respectul fata de vecinii moldoveni prin semnarea Acordului de Frontiera şi o declaratie ferma a autoritatilor romane ca nu sustin şi nu finanteaza mişcarile unioniste.”Frati romani, eu va stimez, va iubesc ca vecini, dar haideti sa ne respectam ca doua state independente, suverane. Veniti voi la noi, noi la voi, dar nu cu idei unioniste. Imaginati-va daca ar aparea in Romania mişcari finantate de Republica Moldova care ar spune «Haideti sa lichidam Romania, sa luam jumatate de Romania inapoi şi sa ajungem la harta cum a fost Moldova»!”, s-a adresat Igor Dodon romanilor. Dodon a sustinut ca Moldova are o existenta din secolul XIV, pe cand Romania a fost creata in secolul XIX. ”Greşeala Rusiei a fost ca, in Tratatul de la Bucureşti din 1812 (incheiat intre Rusia şi Turcia şi prin care Imperiul tarist a anexat Basarabia - n.red.), s-a grabit şi a pus frontiera pe Prut. Atunci a fost divizata Moldova. O parte a luat Imperiul Rus, alta parte au lasat-o. Aceasta este greşeala mare a Rusiei. Ar fi fost mai bine sa negocieze cateva luni şi sa puna frontiera unde era Moldova istorica şi poate ca Moldova ar fi fost integra şi acum”, a comentat Dodon. Preşedintele ales a cerut oficialilor romani sa renunte la atitudinea de frate mai mare şi sa respecte independenta Republicii Moldova. ”Daca ne respectam ca state, hai sa semnam Acordul de frontiera pe care nu a vrut nimeni sa il semneze de 25 de ani. Romania se lauda ca prima a recunocut independenta Republicii Moldova. Va multumim pentru acest lucru, dar de ce nu semnati Acordul de frontiera? Daca ne stimam reciproc ca state independente şi nu avem alte ganduri ascunse de

sâmbătă 26 noiembrie 2016 , 11:09

igor dodon
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Frati romani, eu va stimez, va iubesc ca vecini, dar haideti sa ne respectam ca doua state independente, suverane. Veniti voi la noi, noi la voi, dar nu cu idei unioniste. Imaginati-va daca ar aparea in Romania mişcari finantate de Republica Moldova care ar spune «Haideti sa lichidam Romania, sa luam jumatate de Romania inapoi şi sa ajungem la harta cum a fost Moldova»!”, s-a adresat Igor Dodon romanilor.

Dodon a sustinut ca Moldova are o existenta din secolul XIV, pe cand Romania a fost creata in secolul XIX. ”Greşeala Rusiei a fost ca, in Tratatul de la Bucureşti din 1812 (incheiat intre Rusia şi Turcia şi prin care Imperiul tarist a anexat Basarabia - n.red.), s-a grabit şi a pus frontiera pe Prut. Atunci a fost divizata Moldova. O parte a luat Imperiul Rus, alta parte au lasat-o. Aceasta este greşeala mare a Rusiei. Ar fi fost mai bine sa negocieze cateva luni şi sa puna frontiera unde era Moldova istorica şi poate ca Moldova ar fi fost integra şi acum”, a comentat Dodon.

Preşedintele ales a cerut oficialilor romani sa renunte la atitudinea de frate mai mare şi sa respecte independenta Republicii Moldova. ”Daca ne respectam ca state, hai sa semnam Acordul de frontiera pe care nu a vrut nimeni sa il semneze de 25 de ani. Romania se lauda ca prima a recunocut independenta Republicii Moldova. Va multumim pentru acest lucru, dar de ce nu semnati Acordul de frontiera? Daca ne stimam reciproc ca state independente şi nu avem alte ganduri ascunse de lichidare a statalitatii Republicii Moldova (...) Haideti sa spunem clar ca semnam Acordul de Frontiera, ca mişcarile unioniste nu sunt sustinute şi finantate de Romania!”, a declarat Igor Dodon.   El a precizat ca işi doreşte ca inaltii demnitari ai statului moldovean sa nu poata detine decat cetatenia acestuia dand asigurari cu doreşte ca sute de mii de moldoveni sa aleaga intre cetatenia Moldovei şi cea romana. ”Nu voi face nimic pentru a-i lipsi de cetatenie, categoric nu. Cetatenii Moldovei care au obtinut cetatenia altui stat, indiferent care, nu au decat sa o pastreze, cu exceptia celor care vor sa fie cu functii de conducere in stat. Ei trebuia sa aiba doar cetatenia Republicii Moldova pentru ca ei trebuie sa apere doar interesele ei. Vorbesc doar de preşedinte, miniştri, membrii Curtii Constitutionale, ar fi bine şi deputatii, cu toate ca acolo este mai dificil”, a mai spus Igor Dodon.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si