Imagini spectaculoase surprinse la Mecca. Aproape un milion şi jumătate de musulmani au venit la cel mai mare pelerinaj din lume

Aproape un milion şi jumătate de musulmani au ajuns la Mecca pentru hajj, pelerinajul musulman anual care a fost umbrit în 2015 de o busculadă soldată cu aproape 2.300 de morţi, relatează Liberation.

marți 13 septembrie 2016 , 09:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cu două zile înainte de începerea ceremoniilor oficiale, credincioşii se îngrămădeau joi în Marea Moschee pentru a înconjura fără oprire Kaaba, construcţia cubică spre care se roagă musulmanii.

În condiţiile în care temperatura ajunge la 45 de grade Celsius, robinetele unde curge apă din izvorul Zamzam, sfânt potrivit tradiţiei, le permit pelerinilor să se răcorească.

Printre magazinele construite inclusiv în Haram, sanctuarul unde se află Marea Moschee, mulţimea se grăbea joi să facă ultimele cumpărături sau să mănânce.Dar în momentul în care se aude apelul la rugăciune – de cinci ori pe zi – toate magazinele se închid, iar musulmani din toată lumea încep să se roage.

Zeci de angajaţi, majoritatea originari din Asia, împing scaunele cu rotile ale pelerinilor în vârstă sau bolnavi.

Din totalul de 1,5 milioane de pelerini ajunşi joi la Mecca, peste 1,3 milioane sunt străini, potrivit autorităţilor. Arabia Saudită primeşte anual, cu această ocazie, circa două milioane de credincioşi.

Forţele de poliţie, desfăşurate în număr mare la toate punctele de acces în Marea Moschee, reglementează atent mişcările credincioşilor care se limitează la spaţiile mărginite de bariere mobile.

Doamna Coulibaly, venită din Abidjan, îşi aminteşte de busculada de anul trecut. “Dar, de la sosirea pe aeroport, am fost preluaţi şi conduşi bine, deci mă simt în largul meu, complet dedicată rugăciunilor”, a spus ea.


Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care fiecare credincios trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă, dacă are mijloacele necesare.

Anul acesta, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Iranul le-a interzis cetăţenilor săi să participe, acuzând Arabia Saudită că nu a gestionat bine organizarea pelerinajului anul trecut. 464 de iranieni au murit în busculada din 2015.


Criza dintre cele două puteri rivale regionale, ale căror relaţii diplomatice au fost rupte în luna ianuarie, a atins un nou nivel săptămâna aceasta, cu acuzaţii reciproce foarte dure.

Marele muftiu saudit a spus că iranienii nu sunt musulmani, în timp ce preşedintele iranian a cerut comunităţii musulmane să “pedepsească” saudiţii pentru “crimele lor”.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este... Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este prima concurenta nominalizata spre eliminare!
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului... Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si