Imagini tulburatoare cu copii exploatati prin munca. Fenomenul care in America a disparut, dar in Romania inca face parte din normalitate

Un copil care era in stare sa tina in mana o matura era considerat apt de munca in urma cu un secol si era expoatat in fabrici sau uzine, unde mii de alti copii lucrau in conditii ingrozitoare.

L. S., joi 09 august 2018 , 15:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In secolul XIX si la inceputul veacului trecut mii de copii erau obligati sa munceasca, ziua si noaptea, pana la zece ore fara pauza, in conditii greu de imaginat. Majoritatea dintre ei erau subnutriti si needucati, iar conditiile in care traiau ii fortau sa se maturizeze repede, ca sa poata sa supravietuiasca. Nu aveau nicio sansa la educatie, iar joaca era ceva de care nu stiau si nici nu auzisera. Primeau cativa banuti pentru munca lor, dar asa isi ajutau ei parintii sa puna o paine pe masa.

In prezent, nimeni nu si-ar putea imagina in ce conditii munceau copiii, insa in acele vremuri era ceva firesc sa se fure copilaria copiilor. Un fotograf american a fost unul dintre cei care a documentat exploatarea copiilor prin munca, iar fenomenul este acum analizat in fotografiile pe care Lewis Hine le-a colectionat, dupa ce a facut inconjurul Americii ca sa surprinda in imagini fenomenul. Ziua mondiala impotriva exploatarii copiilor prin munca este sarbatorita in multe tari in data de 12 iunie. 

Legislatia din Romania interzice munca copiilor care nu au implinit 15 ani, insa fenomenul inca exsista si afecteaza un numar mare de copii.  O monitorizare legala este dificil de realizat avand in vedere ca folosirea copilului in gospodarie sau la munca tine de "normalitatea" mediului rural si aproape nimeni nu o raporteaza ca abuz.

Conform unor estimari din anul 2004, aproximativ 900.000 din cei aproape 5 milioane de minori cati traiau in Romania erau pusi sa munceasca, impotriva  vointei lor. In anul 2008, potrivit datelor oficiale, au fost identificate 1.016 cazuri de exploatare a copiilor prin munca. In anul 2015, o hotarare de guvern a stabilit numarul maxim de ore pe care le poate lucra un copil, in functie de varsta pe care acesta o are, insa doar pentru activitati culturale si sportive care nu aduc profit.

 

sursa: incredibilia.ro

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si